Életmód

2021.10.09. 19:15

Segített a zene a járvány idején

A témáról a Dalszerzők Napja alkalmából készült felmérés.

Kiss Daniel

Fotó: Shutterstock

A magyarok 64 százalékának segített a zene a pandémia idején – derül ki az Artisjus egyesület országos felméréséből. Legnagyobb arányban a legfiatalabb és legidősebb generációk igazolták a zenehallgatás jótékony hatását valamilyen nehéz élethelyzetben.

Terápiás céllal

A kutatásban megkérdezettek háromnegyede szerint a zenehallgatás nemcsak szórakozás, hanem egyfajta terápiás eszköz is az életükben, összhangban a felmérés apropója, a Dalszerzők Napja üzenetével, miszerint „a dal erőt ad”.

A zenei produkciók mögött álló alkotómunkára és alkotókra figyelmet felhívó – október 8-án esedékes – Dalszerzők Napját 2018 óta hívja életre minden évben az Artisjus egyesület. 1965-ben a kultikus Bosch klubban – melyet azóta poptörténeti emlékponttá avattak – ezen a napon játszották először közönség előtt az első magyar nyelvű rockdalt, Bródy János és Szörényi Levente „Óh, mondd” című dalát az Illés-együttes előadásában.

A Dalszerzők Napjára kiadott felmérés azt mutatja, hogy a járványhelyzet miatti bezártság elviselésében a zenehallgatás leginkább az egyedül élőknek segített, őket követik a családosok, majd végül a párjukkal, házastársukkal kettesben élők. A járványhelyzettől függetlenül egyébként a felmérésben részt vevők 77 százaléka hallgat zenét terápiás céllal.

Leginkább a szomorú élethelyzetekben nyújtott támaszt a zene, ezzel a megkérdezettek közel háromnegyede tudott azonosulni, a válaszadók kétharmadánál a stresszkezelésben segített, alig több mint felüknél pedig a magányt csillapította. A nők számára jellemzően a lelkiállapot javításában segítettek a dalok, míg a férfiaknak inkább konkrét tevékenységek kapcsán – derül ki a többi között a felmérésből.

Megtudhatjuk azt is, hogy milyen zenei műfajok voltak a legnépszerűbbek a járvány idején. A többségnél a pop- és a rockzene foglalta el a dobogó felső fokait a rap/trap/hiphop előtt, de a fiatalok körében a rockzenét is beelőzi az utóbbi műfaj. A középkorúaknál a klasszikus szerzemények, az idősebbeknél pedig a latin/reggae foglalják el a harmadik helyet.

A két nem különböző ízlésére is fény derült. A férfiak inkább dzsesszt, elektronikus és klasszikus zenét hallgatnak, míg a nőknél népszerűbb a pop, a musical/filmzene, illetve a gyerekdalok.

(A borítóképen: A nők inkább popzenét szeretnek hallgatni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában