Kisállat

2021.09.01. 19:30

Kevesebb gyógyszer kell az állatoknak

Szigorúbb uniós szabályozás vonatkozik ezentúl az állatgyógyszerek kiadására.

Detzky Anna

Fotó: Shutterstock

Jelentős mértékben módosultak az állatgyógyászati termékek forgalmazásának és kiadásának szabályai. Az augusztus 11-ei agrárminiszteri rendeletről a Magyar Közlöny 152. száma ír részletesen, amelyet augusztus 19-e óta már alkalmazni is kell. Az olvasók azzal kapcsolatban érdeklődtek nálunk, hogy ez mennyiben érinti a gazdikat.

– Alapvetően nem kutyákra és macskákra, hanem haszonállatokra vonatkozik az új szabályozás, amely előírja, hogy mostantól minden számukra felírt receptet internetes alapú adatbázisban, pontosan rögzíteni kell. Az állattartók jól teszik, ha a gyógyszerkiváltás előtt tájékozódnak, hogy az általuk tartott faj is az érintettek közé tartozik-e – javasolta dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos. – A rendelet alapját az a törekvés adja, hogy a gyógyszerezés mértékét csökkenteni kell. Ennek oka, hogy a gyógyhatású készítmények túlzott alkalmazása nem várt mellékhatásokat okozhat. Sőt később problémát idézhet elő a környezetben és az emberekben, hogyha elfogyasztják a korábban begyógyszerezett élelmiszer-termelő állatok húsát, tejét vagy tojását. Az Európai Unió megpróbálja még ellenőrizhetőbbé tenni főként az antibiotikumok felhasználását. A felírható gyógyszerek számát is limitálták. A recepteket ezentúl csak akkor fogadhatják el a patikában, ha egészen pontosan szerepel rajta a szer neve.

Az állatgyógyszerek beadása körül rengeteg a felelőtlenség, pedig a helytelen alkalmazás kedvencünk halálát is okozhatja.

– Nagyon gyakori, hogy a tudatlan gazdik laikusok, vagy az internet ajánlatára gyógyszereket adnak be az állataiknak. Ez szigorúan tilos, mert számtalan olyan szer létezik, ami embereknél napi szinten használatos, állatok számára azonban mérgező. Ráadásul az állatgyógyszereket direkt úgy gyártják, hogy azokat az ízük vagy kiszerelésük miatt a kedvenc bevegye. A kontrollvizsgálat alkalmával mindig jelezni kell, ha nem sikerült beadni egy gyógyszert, hogy annak megfelelően tudjuk módosítani a kezelést. Szintén komoly problémát jelent, hogyha összekeverik a kutyák és a macskák gyógyszereit. Például a kutyáknak felírt bolhacsepp halálos lehet a cicák számára. A nem megfelelő mennyiségben beadott antibiotikum bizonyos baktériumokat pedig olyan ellenállóvá tehet, hogy azok már nem reagálnak az állatorvos által felírt kezelésre – magyarázta a szakember.

Várjuk leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kis­állat oldalán tanácsokkal segíti az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Az állatorvos szakértők, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket [email protected] címre várunk.

(A borítóképen: Nem szabad összekeverni a nekik szánt gyógyszereket)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában