programsorozat

2021.09.12. 17:30

Értékteremtő munka

Kosárfonók, fafaragók munkái, ízletes lekvárok és szörpök, pompázatos zöldségek és gyümölcsök is helyet kaptak a kiállítási standokon.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

A közfoglalkoztatás és a helyi értékek jegyében Kazincbarcikán folytatódott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal programsorozata, amely a közfoglalkoztatás terén elért eredményeket és a helyi értékek bemutatását tűzte ki célul. A Kazincbarcikai Járás Napján 30 kiállító mutatta be foglalkoztatási programját a Don Bosco sportközpontban, ahová a Putnoki, az Ózdi és az Edelényi járásból is érkeznek vendégkiállítók. A szakmai előadásokat a helyi közösségek fellépései és könnyűzenei koncertek is színesítették, de volt miniállásbörze is.

A Kazincbarcikai járásban 22 település kapott közfoglalkoztatási támogatást, és jelenleg 1709 fő dolgozik ily módon. Jól csengő számok, de ami mögötte van, az még izgalmasabb – mondta dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott megnyitóbeszédében. Olyan sikertörténeteket takarnak, amelyekre büszkék lehetünk. Hiszen segítettek kilátástalan helyzetben lévő embereken, támogatták a jó ötletek megvalósulását és összekovácsolták a közösségeket.

Ez a harmadik járási nap, amin a közelmúltban részt vett. Ez nagy öröm, mert láthatja az eredményét annak, hogy ismét van értéke és becsülete a munkának, amelyet bizonyítanak a legfrissebb adatok is, hogy ma már többen dolgoznak, mint a járvány előtti időszakban – fogalmazott Demeter Zoltán országgyűlési képviselő. Ennek is bizonyítéka a rendezvényen a közfoglalkoztatottak által megtermelt javak bemutatása.

Egy történetet mesélt el jó példaként és az értékteremtő munka láttatása jegyében a jelenlévőknek Riz Gábor országgyűlési képviselő. A lényege az, hogy az asszony, aki egy Ózd melletti eperültetvényen dolgozott, büszkeséggel mesélt a tevékenységéről az országgyűlési képviselőnek találkozásuk alkalmával. Számára a két kezével megtermelt gyümölcs nemcsak a munkája, hanem a családja előtti becsületének jelképe volt.

Különleges ízek

Leginkább tökmagos termékeiről ismert a település a térségben – mondta Szabóné Tóth Judit, Boldva polgármestere. Hozzátette: 11 hektáron gazdálkodnak, gyógyteák előállításával, fűszernövényekkel is foglalkoznak. Közfoglalkoztatottak dolgoznak a földeken és a négy éve működő olajütőüzemben is. Többnyire a helyi termékboltjukban értékesítenek, de webáruházuk is van. Visszatérő vásárlóik állításuk szerint a jó minőség miatt választják őket – hangsúlyozta a polgármester.

A Trizsi Ízek Start Szociális Szövetkezet gyümölcsfeldolgozó üzeme 2018-ban lett kész, azóta ott folyik a termelés – tudatta Mácsi Istvánné polgármester. A hagyományos, nagyszülőktől örökölt receptek alapján készülnek a kézműves lekvárok és szörpök, azonban már gépesített formában. Időnként új ötletekkel állnak elő, ilyen a birsalmasajt-alapú desszert is. A termék eltarthatóságának kidolgozása folyamatban van – tette hozzá.

(A borítóképen: Települések mutatkoztak be)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában