nyári tábor

2021.08.13. 16:00

Hat hét perecesi boldogság

Megtudtuk, hogy a perecesi táborban a kidobós a legizgalmasabb játék, és hogy a győztes jutalma ötven zseton.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Pénteken zár a perecesi napközis tábor, ami a nyári vakáció alatt hat héten át fogadta az általános iskolás gyerekeket. Ottjártunkkor épp sportversenyeken mérték össze ügyességüket és gyorsaságukat. Labdák és karikák kapták a főszerepet, no meg Zoli bácsi, aki a küzdelmet irányította.

Nyolcadik éve

Ha lenne tábori rekordok könyve, abba bizonyára bekerülne Kornicki Nikolett, hiszen ez a nyolcadik év, hogy a nyár nagy részét Perecesen tölti. Szeptembertől gimnazista lesz, az idén hat héten át jött szorgalmasan.

– Azért jelenkezem minden évben, mert nagyon jó a társaság, szeretek a barátaim között lenni. Vannak nagyobb gyerekek is, velük jól lehet szórakozni. Az is jó, hogy izgalmas programokat szerveznek a tanárok, így nem unatkozunk, mindig van mit csinálni, el is fáradok a nap végére. Minden évben más és más programokat találnak ki, de szerintem a kidobó a legjobb és a legizgalmasabb. Ezen nagyon sokszor nyertem már. Akkor rossz, ha esik az eső, mert akkor nem nagyon tudunk mit csinálni. Bemegyünk az épületbe, a kettesbe vagy hármasba, a kisebbek rajzolnak vagy kézműveskednek, de az engem már nem köt le – tette hozzá Niki.

Megjegyezte, az idei nyara nem volt túl izgalmas, mert a családdal nem mentek el nyaralni, de a perecesi tábor kárpótolta, főleg az izgalmas sportversenyeknek köszönhetően.

– Nagyon jó, hogy van ez a tábor, mert így a szülőknek nem kell izgulniuk, hogy mit csinál otthon a gyerek. Tudják, hogy jó helyen van – fogalmazott Niki. Megtudtuk tőle azt is, hogy a miskolci Kossuth Gimnáziumba fog járni, pedagógia szakra.

Zsetongyűjtés

Négy hetet töltött a táborban a 12 éves Bodnár Milán. Nem meglepő módon, ő is a kidobót említette a legizgalmasabb programként. Elmagyarázta, hogy külön versenyeznek a felsősök és külön az alsósok. Tegnap épp ő nyert, és 50 zseton lett a jutalma. De nem járt rosszul a második és harmadik helyezett sem. Ők 40, illetve 30 zsetont zsebelhettek be.

– A zsetonokat a csoportok gyűjtik, és amelyiknek a turnus végén a legtöbb van, jutalmat és dicséretet kap. Focizni is nagyon szeretek, a táborban focibajnokságot is rendeznek. Jó itt, mert a barátaimmal játszhatok, jól elvagyunk, és nem unatkozunk. Már öt éve járok Perecesre – büszkélkedett Milán, akinek az idén ez a negyedik hete a táborban.

Elmesélte azt is, hogy júliusban Németországban nyaralt. Egész nyáron edzésre is jár, hiszen tehetséges focista. Iskolakezdésig még szeretnének strandra menni a családdal. A nyári szünetről pedig az a véleménye, hogy meglehetősen rövid, és sajnos gyorsan elszalad.

– Ezen a nyáron a perecesi tábor volt a legjobb. Friss a levegő, szép a környezet és jól elszórakozunk a barátokkal – fogalmazott Milán.

Az utolsó nap

És hogy mennyire fontosak a barátok, azt a 8 éves Debreczeni Lídia Sára, azaz Lidi is megerősítette. Neki ugyanis az a legizgalmasabb Perecesen, hogy itt van az egyik osztálytársa, aki egyébként a legjobb barátja. Igaz, néha összevesznek, de a barátság már csak ilyen. Ő egyébként rutinos táborozó, hiszen az édesanyja, Mádai Linda a táborvezető.

– Én már akkor is táboroztam, amikor még csak anya hasában voltam – jegyezte meg a kislány.

Már meg sem lepődünk, amikor megemlíti, hogy a sportversenyek közül a kidobós játék a legizgalmasabb. De a pelota is érdekes, azt ketten vagy négyen lehet játszani azon a pályán, amelyik hasonlít egy teniszpályára. Ütővel kell átdodni a labdát, a másik oldalon pedig elkapni. Ha a labda leesik, a másik csapat kap pontot.

Lidinek a csütörtöki volt az utolsó napja a táborban, hiszen ma már az unokatesókkal a Balatonnál nyaral. Nagyon várja már a jövő nyarat is, hiszen a családdal egy németországi utat terveznek.

Kedvező áron

A perecesi napközis tábor első kéthetes turnusa július 5-én kezdődött, a harmadik pedig augusztus 13-án fejeződik be. Ezen a nyáron nem kevesebb mint 400 általános iskolás gyermek töltötte napjait gyönyörű természeti környezetben, hatalmas fák lombjai alatt.

A szülőknek nagy könnyebbséget jelentett, hogy a perecesi napköziért nem kellett hatalmas összeget fizetniük, csak a tanév közben megállapított térítési díjat. Ez az állami iskolákba járó diákokra vonatkozott, de a napközibe az egyházi és az egyéb fenntartású intézmények tanulói is jelentkezhettek. Az ő szüleik 1100 forint körüli összeget fizettek naponta.

Perecesen a gyerekekre szakképzett és több évtizedes gyakorlattal rendelkező pedagógusok vigyáztak, akik izgalmas programokat szerveztek. A legizgalmasabbak a sportversenyek voltak, de senki nem unatkozott, hiszen sok más játékkal is elfoglalhatták magukat a gyerekek. Van táborban csocsó, társasjáték, kártya, tollas, pingpong, bokszzsák, röplabda, kosárlabda, foci, színes ceruzák és színes kréták.

– A tábor egy kicsit szeretné visszahozni a ’80-as évek közösségi hangulatát. Itt nem kütyüztünk, nem telefonoztunk, nem bömböltettük a zenét, hanem olyan játékokkal próbáltuk meg a gyerekeket megismertetni, amelyeket kicsit elfelejtettünk az utóbbi években – fogalmazott a táborvezető.

(A borítóképen: A gyerekek élvezték a sportversenyt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában