találkozó

2021.08.30. 18:00

Benépesült a kicsiny falu

Az elszármazottakat invitálták haza Kácsra, föléledtek régi barátságok.

Tóth Balázs

Több százan vettek részt az első hazaváró rendezvényen Kácson. A nemrégiben megtartott rendezvényre nemcsak a jelenleg Kácson élőket várták a szervezők, de azokat is, akik évek, esetleg évtizedek óta nem élnek már a faluban, de szívesen találkoztak újra a rokonokkal, barátokkal. Meg is telt a szabadidőpark a délutáni ebédre és mulatságra, előtte pedig a templomban emlékeztek meg Szent István és az új kenyér ünnepéről. Énekelt a Hársfavirág Népdalkör, fellépett Oszvald Marika, megénekeltette és táncoltatta a kácsiakat az Agyagbanda. Volt gyerekműsor és retró diszkó is, meglepetésként pedig Nótár Mary lépett föl. Sokan használták ki, hogy néhány órára megnyílt a fürdő parkja.

Gácsi Jánosné polgármester a közös élmények jelentőségéről beszélt. Elárulta azt is, megfigyelte, hogy az ünnepek alkalmával hazalátogatók és a kialakuló beszélgetések hatására határozták el a hazaváró megszervezését, ezentúl pedig minden augusztus huszadikán szeretnék megtartani a találkozót. Mindig van miről beszélni, sok dolog változott a faluban, a működést mindig a változó körülményekhez alakították a vezetők. Ezt néha nehezen élték meg, de a mai lehetőségekhez ezek segítették a községet. Elmondta, rengetegen dolgoztak az esemény szervezésén és lebonyolításán, és sok önkéntes felajánlást kaptak. Benépesült a kicsiny falu, kívánta, szövődjenek új barátságok, újuljanak meg a régiek.

Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke a spirituális kötelékről, a hazához való kötődésről beszélt. Mint mondta, ez kisgyerekkortól kialakul, s befolyásolja a család vélekedése a szülőföldről, a kulturális háttérről.

Meghatározza

Tállai András, a térség országgyűlési képviselője szerint az ember nem határozhatja meg, hol születik, mások és a Jóisten döntik el helyette. Ugyanakkor a gyerekkor helyszíne meghatározza az életet, az első élettapasztalat, a szülői ház, az iskola és az egyéb lehetőségek indítják el, később a temető az, ahova visszajárnak. Köttetnek életre szóló barátságok is. Vannak, akik eltávolodnak, és nem tudnak visszajönni, rájuk is szeretettel kell gondolni. Nagyszerű kezdeményezésnek tartja a hazavárót, ilyenek teremtenek békét a közösségben.

A településen remélik, hogy a fürdővel is történik valami, visszakerül az emberek szolgálatába. Épül szennyvízhálózat, van felújított út, és még gondolkodnak több fejlesztésen is.

(A borítóképen: Jó hangulatban telt a találkozó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában