Nemzetközi matematikaverseny

2021.08.11. 06:00

Attila a világ legjobb matekosa

A kazincbarcikai egyetemista, egykori földesista diák 589 hallgatót megelőzve lett az első a nemzetközi matematikaversenyen.

Hegyi Erika

rbt

Fotó: ÉM

Az országban talán már mindenki tudja, hogy szenzációs eredménnyel egy magyar diák nyerte meg az egyetemisták nemzetközi matematikaversenyét. Arról azonban már kevesen értesültek, hogy ez a tehetséges hallgató kazincbarcikai, és néhány évvel ezelőtt még a Földes Ferenc Gimnázium diákja volt. Már akkor is ott szerepelt a világ élmezőnyében, háromszor vett részt matematika-diák­olimpián, ahonnan két arany- és egy ezüstéremmel tért haza. Kétszer az informatika-diákolimpián is megmérette magát, ahol egy arany- és egy ezüstérmet szerzett.

Egyedüliként vehette át

Attila most végzett az ELTE (Eötvös Loránd Tudományegyetem) matematika alapképzésén, szeptembertől itt folytatja a mesterképzést.

A 28. International Ma­thematics Competition for University Students (IMC) elnevezésű, egyetemisták számára megrendezett, rangos nemzetközi megméretésen Attila egyedüliként vehette át a verseny kiemelt első díját, a Grand Grand First Prize-t. 589 diáktársát előzte meg öt kontinens 51 országának 160 egyeteméről.

Az augusztus 7-én, szombaton véget ért próbatételen a lehetséges 80 pontból 70 pontot szerzett, ezzel bőven megelőzte a második helyen végzett, 65 pontos szentpétervári és a megosztott harmadik helyen végzett, 60 pontos orosz, holland, izraeli és lengyel versenyzőt.

Nem számított rá

Attila azt mondta lapunknak, hogy egyáltalán nem számított az első helyre, mert tavaly és tavalyelőtt ezen a versenyen a 16. és 17. helyen végzett. A mostani kiváló eredménye annak köszönhető, hogy sikerült megoldania a 4-es feladatot, amivel rajta kívül csak ketten birkóztak meg. Nekik azonban a második versenynap nem sikerült olyan jól, így Attila jelentős előnyre tett szert.

– Az egyetemistáknak rendezett versenyen nem egészen olyan típusú feladatokat kell megoldani, mint annak idején a diákolimpián. Itt például nincs síkgeometria, és olyan feladatokat adnak, amelyeket az első- és másodéves egyetemisták matematika-tananyaga lefed. A versenyt online rendezték, minden egyetemen a csapatvezetők felügyeltek. A megoldásokat le kellett fotózni és feltölteni a megfelelő online felületre. Lényeges különbség azonban nem volt a hagyományos versenyhez képest – sorolta Attila.

Hazai válogató

Hozzátette: Magyarországról csak az ELTE hallgatói indultak a nemzetközi megméretésen, akiket különböző feladatmegoldó szemináriumok segítettek a felkészülésben. A nemzetközi versenyt egy hazai válogató előzte meg, és a legjobb 10 diák indulhatott. A kétnapos küzdelmet augusztus 3-án és 4-én rendezték, az eredmény 7-én lett végleges. Attila egy-két nappal előtte már sejtette, hogy ő lesz a győztes, mert tudta, hogy a még ki nem javított feladatok maximális pontszámot érnek. Összesen 8 feladatot kellett megoldani, közülük csak egyet nem tudott.

Attila elmondta azt is, hogy jövőre még részt vehet a nemzetközi matematikaversenyen, de utána már nem, mert „kiöregszik” belőle. A nyarat pihenéssel tölti, szeptemberben pedig kezdődik a mesterképzés. Bár Attila már így is igazi „mestere” a matematika tudományának.

(A borítóképen: Gáspár Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában