Balesetet is okozhat a tartása

2021.08.19. 07:00

A kígyó is lehet szökős állat

Szökött egzotikus állatunkat ne próbáljuk magunk befogni, értesítsük a vadállatbefogót!

Detzky Anna

Fotó: Olvasónktól

Sikerült megtalálni azt a növendék királypitont, amely egy avasi társasház lépcsőházában kóborolt múlt héten Miskolcon. Az eset kapcsán az egzotikus állatok tartásának szabályairól beszélgettünk Both Zoltán vadállatbefogóval.

A hüllőtartás felelősség

– Az állattartás, legyen szó bármilyen fajról, hatalmas felelősséggel jár. A befogásaimnak a 80 százaléka olyan helytelenül gondozott egzotikus állat, amely megszökött a terráriumból – jelentette ki a vadállatbefogó. – Ez lehet egyszerű hanyagság vagy rosszul záró rács és üvegajtó következménye. Tehát, ha nem akarjuk, hogy közterületre kerüljenek ki különleges kedvenceink, akkor biztonságos lakhelyet kell kialakítanunk számukra, ami hasonlít a természetes élőhelyükhöz. Ugyanúgy, ahogy egy kutyánál is a gazda felelőssége, hogy szökésbiztos kerítést építsen. Viszont ha már kiszökött az állat, semmiképpen ne próbáljuk magunk befogni, mert speciális eszközök szükségesek hozzá! Inkább minél előbb értesítsük a vadállatbefogót vagy a 112-t, amely kirendeli a megfelelő szakembert a helyszínre.

Az egzotikus állatok tartási körülményeit törvény szabályozza.

– A befogásaim maradék 20 százaléka olyan hüllő vagy ízeltlábú, amelyet megunnak és kidobnak az utcára. Az egzotikus fajok nagyobb része védett, így ez bűncselekménynek minősül. Nem beszélve arról, hogy a trópusi kígyók csak a nyarat bírják ki nálunk, aztán elpusztulnak a szabadban. A befogott egzotikus állatok valamelyik állatkerthez kerülnek, ahol megfelelően gondoskodnak róluk – tudatta a szakember.

Veszélyes állatokat csak engedéllyel lehet tartani, ami szakirányú képesítéshez kötött.

– A végzettség megszerzése, a megfelelő szaktudáson túl, azért is fontos, mert csak ezután tudják nyilvántartásba venni a környezetvédelmi hivatalban az állatot. Ha hüllőről van szó, akkor az állatorvosnak kötelező jelleggel be is kell chipelnie. Általában a 2 méternél nagyobbra növő kígyók veszélyes hüllőnek minősülnek. Mérges kígyóknál előírás, hogy figyelmeztető táblákat kell kihelyezni, nemcsak az érintett lakásra, de még a házra is, ahol az állat él. Valamint ellenszérummal kell rendelkeznie a gazdának, még mielőtt beszerezte kígyóját. Sokan azonban feketén tartják a veszélyes hüllőket, amelyek akár pár ezer forintért megvásárolhatók az interneten. Az ellenszérum viszont 600 ezer forinttól akár több millió forintig terjedő tétel is lehet, és kétéves a lejárata. Ezt a felelőtlen gazdák rendszerint elmulasztják beszerezni. Mindez azzal jár, hogy mivel nem jelentik be az állatokat, hivatalosan nem tudnak róluk, és senki nem ­ellenőrzi a tartási körülményeiket sem – magyarázta Both Zoltán.

(A borítóképen: Both Zoltán, itt éppen egy kaméleonnal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában