Ízvilág

2021.08.29. 18:30

A bárány mint ínyencfalat

Idén is összefogott országszerte több étterem, hogy népszerűbbé tegyék a bárányhúst a magyarok között.

Dózsa Gergely

Fotó: Shutterstock

Ez előző évek sikereinek köszönhetően idén a Bárány Napok kétszer jön el hozzánk. Először augusztus 27-én és 28-án, aztán szeptember 24–25-én. A programban részt vevő éttermek különleges bárányos ételekkel várják a vendégeket, köztük pedig van miskolci étterem is. A célja a kezdeményezésnek, hogy a Magyarországon ritkán választott húsfélét megismertessék és megszerettessék a hazai fogyasztóközönséggel. Emellett még célja, hogy a magyar éttermek közül is egyre többnek az étlapjára felkerüljön a juh- és bárányhús.

Ugyan hazánkban nincs olyan múltja a juh- és bárányhúsevésnek, mint mondjuk a baromfi, sertés vagy akár a marha fogyasztásának, mégis több jó ok van a fogyasztásukra. Többek között a bárányoknak és juhoknak jelentős mértékű mozgástérre van szükségük, és így jellemzően nagy legelőkön tartják őket. Ez pedig jelentős egészségügyi előnyökhöz vezet fogyasztásukkor. A rendszeres mozgásnak és a monokultúrás legeltetésnek köszönhetően ugyanis más a zsírtartalmuk más állatokéhoz képest, nemcsak mennyiségben, hanem összetételben is.

A program keretein belül nemcsak a hazai éttermek fognak össze a közös ügy érdekében, hanem egy magyar–spanyol együttműködés is segíti, hogy mindez valóság lehessen. A mezőgazdasági termékek megbízható beszerzési helyén túl Spanyolország még kulináris fejlesztéseket is megoszt a hazai vendéglátóiparral.

Bárányt könnyen és finoman

Ha pedig nem érzi úgy, hogy a bárány iránti étvágyát ki tudja elégíteni a program, vagy esetleg inkább csak szeret minél több dolgot kipróbálni otthon, akkor jó hírünk van. A bárányhús nem éppen egy bonyolult étel, és aki akarja, könnyen az otthoni tányérokra tud varázsolni belőle valami ínycsiklandót.

Azt hinné az ember, hogy a bárány- vagy juhhús olyan egzotikus luxusétel, hogy biztos hasonlóan drága fűszerek és alapanyagok kellenek, hogy azt élvezni lehessen. Egy rozmaringos báránycombhoz csupán másfél deka báránycombra, 3 szál rozmaringra, 5 gerezd fokhagymára, 4 darab lila hagymára, 1 darab citromra és egy 1 evőkanál olívaolajra van szükség. Ezek közül az összetevők közül talán az olívaolaj, ami a legegzotikusabbnak mondható, de még az is megtalálható szinte minden üzletben.

Az elkészítése sem olyan bonyolult, mint gondolnánk, a húsokba éles késsel szúrni kell pár lyukat, amikbe a fokhagyma kerül bele ék alakúra vágva. Ezután a rozmaringot, olívaolajat és a citrom levét, valamint reszelt héját összekeverjük, ebből lesz a hús páca. Ebben a pácban ajánlott éjszakára hagyni, de ha nagyon siet az ember, elég hagyni 2 órát állni.

A húst ezután jól megsózzuk és a lila hagymával együtt egy alufóliával letakart serpenyőbe tesszük, amit 200 fokra előmelegített sütőbe rakunk. Nagyjából 1–1,5 óra alatt vörösre sütjük. A kész húst érdemes 10 percig hűlni hagyni, ezután lehet tálalni, szinte bármilyen körettel, de talán egy kis hajában sült krumplival az igazán ínycsiklandó.

(A borítóképen: Különleges ételek készíthetők belőle)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában