Érzékenyítő foglalkozások

2021.07.24. 07:00

Szavak nélkül tanulnak beszélni a gyerekek

Milyen lehet csak gesztusokkal, fényképek, jelek segítségével gondolatokat közölni? Hogyan lehet kimondott szavak nélkül megértetni magunkat? Egyáltalán milyen formái lehetnek a kommunikációs akadályozottságnak?

Ezekre a kérdésekre keresték a napokban a választ a miskolci MESZEGYI-táborok résztvevői.

A szervezők felkérésére a fogyatékosságból eredő nehézségeket és az azok leküzdésére alkalmas technikákat, eszközöket mutatják meg szakemberek a nyár folyamán a táborban részt vevő gyerekeknek.

Idén több nyári tábort tart a MESZEGYI, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény. A szervezők felkérték a miskolci Ikop fogyatékosságügyi tanácsadóit, hogy a táborban részt vevő gyerekeknek tartsanak szemléletformáló, játékos előadásokat.

Az első foglalkozások a napokban zajlottak le. Ezeken a táborozó gyermekek augmentatív és alternatív kommunikációs (AAK) eszközökkel ismerkedtek meg játékos keretek között. A 3–12 év közötti gyermekek nagy érdeklődéssel próbálták ki a fogyatékos társaik által használt eszközöket, illetve betekintést nyerhettek abba, hogyan küzdik le vak és mozgáskorlátozott társaik a mindennapi életükben adódó nehézségeket.

A foglalkozások a közeljövőben több helyszínen – Kazincbarcikán, Miskolcon, Felsődobszán – tovább folytatódnak.

Elfogadóbbá válnak

A szakemberek tapasztalatai szerint az érzékenyítő foglalkozások után a gyerekek elfogadóbbá és segítőkészebbé válnak nemcsak a fogyatékos személyek, de egyéb hátrányos helyzetű csoportok irányába is, a hétköznapokban természetesebben fordulnak a fogyatékosságuk miatt támogatásra szoruló emberekhez.

A Montázs projekt legfőbb célkitűzése a fogyatékosságból adódó igényekre reagáló közszolgáltatások minőségének és hozzáférhetőségének javítása, a fogyatékos emberek életminőségének, önálló életvezetési képességének és társadalmi befogadásának növelése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában