Ízvilág

2021.07.12. 08:00

Rengeteg verzióban iható a fröccs

Egy kisokos segítségével igyekszünk rendet tenni a fröccs megannyi elnevezése és aránypárjai között.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

A nyári időben jólesik a hideg fröccs, aminek – a bor és szénsavval dúsított víz arányait tekintve – rengeteg változata van. Vajon ismeri az első fröccs történetét? Az elbeszélések szerint Fáy András fóti pincéjébe szüretre hívta Vörösmartyt és néhány barátját, köztük Jedlik Ányost, aki az elektromosság rangos tudósa volt, de nevéhez köthető a szódavíz nagyipari alkalmazásának feltalálása is, amivel a bor erősségét szerette volna kellemesen enyhíteni. Jedlik a korábban említett találkozóra magával vitte a legelső szódásüveget, és barátai szeme láttára és elképedésére megalkotta a fröccsöt, amelyet kezdetben németesen spiccernek neveztek el, de mivel ez nem nyerte el tetszésüket, így kitalálták helyette a fröccs szót.

A fröccs készülhet bármilyen borból, a hozzáértők szerint azonban a legfrissebb évjáratú, nem túl illatos, de finom zamatú, mérsékelten gyümölcsös fehérbort érdemes választani. Kiemelten ajánlják az olaszrizlinget, a cserszegi fűszerest, az Irsai Olivért, esetleg a királyleánykát. Napjainkban egyre divatosabb

Gyümölcsös fröccsök

Még üdítőbb a vizes, boros ital, ha valamilyen gyümölcscsel turbózzuk fel, azonban nem árt észben tartani, hogy finom íze ellenére az ital nemcsak gyümölcsöt vagy szörpöt, hanem alkoholt is tartalmaz, így csínján kell bánni a fogyasztásával.

A fröccslimonádé egyik felturbózott változata: a lime-os-mentás különlegesség. Az elkészítése során vegyük alapul a jeget, adjuk hozzá a szódát és az olaszrizlinget, majd tegyünk rá elegendő mennyiségű kockázott lime-darabot és mentalevelet, a koktélhoz pluszban használhatunk lime-menta ízesítésű szörpöt is.

Kissé összetettebb a kivis-gyömbéres fröccs, melyhez szükséges beszerezni két kivit, amit összeturmixolunk tört jéggel és egy kevés szeletelt gyömbérrel, adjunk hozzá egy kevés cukorszirupot, majd öntsünk bele egy kis Irsait, az ínyencek pezsgővel is fogyaszthatják.

Ezt a grépfrút és narancs ízesítésű fröccslimonádét kétféle borból is elkészíthetjük: ha frissítő, üdítő hatást szeretnénk elérni, olaszrizlingből, ha pedig a gyümölcsösebb, édesebb ízvilágra szavazunk, rozé borból is készíthetjük. Bármelyiket is alkalmazzuk, egy a lényeg: legyen benne sok-sok jég és gyümölcs!


Gyümölcsfröccs

Hozzávalók:

Fél kilogramm gyümölcs vegyesen, ízlés szerint lehet narancs, alma, citrom, grépfrút, szőlő, málna, eper

1 üveg rozé

5 deciliter szódavíz

1 nagy citrom leve

Szervírozáshoz jégkocka, gyümölcsök

Elkészítés:

Az összeválogatott gyümölcsöket feldaraboljuk, egy kancsóba tesszük, és felöntjük az üveg rozéval, majd hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Körülbelül 3-4 óra elteltével leszűrjük a bort, visszatöltjük a kancsóba, hozzáadjuk a citrom levét és felöntjük szódával. Szervírozásig hűtőben tároljuk. A szervírozáshoz egy nagyobb borospohárba pár darab jégkockát és pár szelet gyümölcsöt teszünk, erre töltjük rá a fröccsöt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában