kikapcsolódás

2021.07.23. 15:30

Felpezsdült végre a közösségi élet

A pandémia utáni nyitás óta számos programot megtarthattak, az emberek legnagyobb örömére.

Apagyi Beáta

Forrás: Olvasónk küldte

A település is csatlakozott a Bán-völgye Népfőiskola Tagozat kezdeményezésére a Nemzeti Művelődési Intézet „Nyitunk” felhívásához. Ezen alkalomból és a veszélyhelyzet enyhítését követően Nagybarca közösségének újraéledését szimbolizálva elültettek a Hősök parkjában egy szomorú barkafüzet, melyhez készítettek egy emléktáblácskát is.

Közösségek fája

– „Egy szívvel, egy lélekkel” ültettük el kis falunk közösségének a fáját. Együtt az alapítvány, bolt, kórus, könyvtár, önkormányzat, népfőiskola, emlékház részt vevő képviselőivel. Sokan eljöttek: a nagybarcai nyugdíjasok, alsós-felsős diákok, szülők kíséretében. „Nagybarca Település Közösségének Fája” emlékeztet arra, hogy újra nyitnak a közösségi színterek, a közművelődési intézmények, lehetőség van az újbóli személyes találkozásra – emelte ki Csikász Orsolya alpolgármester.

– Mint amikor a zord tél után kora tavasszal megjelennek majd a barkák a közösség fűzfáján, a világjárvány nehéz időszakát követően most mi is lehetőséget kapunk az újranyitásra, a lakosság által létrehozott régi és új közösségek tagjainak találkozására. A Tollas Tibor Emlékház és Könyvtár folyamatosan várja az olvasókat, érdeklődőket a rendezvényeire – tette hozzá Csikász Gáborné, a Kecskési Tollas Tibor Emlékére Alapítvány elnöke.

Ennek megfelelően számos eseményt megvalósítottak eddig is, és fognak ezután is: egy helyi természetkedvelő fotóiból kiállítást szerveztek az emlékházban.

Színházi előadások

A jövő népdalkedvelőinek tulipánfát ültetett a 15 éves Borostyán Kórus Közössége az emlékház elé. Találkoztak a felnőttképzés résztvevői, a gyermekek csoportjai. 44-en részt vettek a „Közösségépítő Kultúránk” rendezvénysorozat keretén belül a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) által szervezett látogatáson Lakiteleken. Az NMI-székház, a Hungarikum Liget és a Lakitelek Népfőiskola területének látogatásán kívül színházi előadáson vettek részt. Vakációköszöntőként a gyermekeknek nagy örömet szerzett a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár által támogatott gyermekszínházi előadás megtekintése a helyi művelődési házban. Jelenleg egy érdekes és értékes kiállításnak adnak otthont.

Régi fegyverek, szuronyok

Porcsin Zsolt magángyűjtő – aki Miskolcon él – elvitte Nagybarcára „kincseit”. Műszaki beállítottságú és műszaki végzettségű emberként a történelem mindig is nagyon érdekelte. Ez látszik a családfakutatásban, a régi pénzek és régi fegyverek, szuronyok gyűjtésében is.

– Húsz éve került a kezembe az első szurony, ami a dédnagyapámé volt, ami az I. világháborúhoz köthető. Ezután kezdtem érdeklődni a szuronyok iránt, és kezdtem el kutatni a lehetőségeket, hogy hogyan lehet megtalálni, megszerezni és gyűjteni. Ennek az elmúlt húsz évnek az eredménye, amely itt most található, az ország nagyon sok pontjáról került tárgy a gyűjteménybe. Szinte mindegyik szuronyról lehetne valamit mesélni, mindegyiknek megvan a maga története. Amikor az ember ezek után a fegyverek után kutat, szinte óhatatlan, hogy mindig újabb és újabb „kincseket” talál – így kerültek hozzám a kiállított fegyverek is – mesélte a gyűjtő.

(A borítóképen: Látogatóban a Nemzeti Művelődési Intézetben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában