fröccsfesztivál

2021.07.12. 19:00

A borvidék felvirágoztatása a fröccsfesztivál egyik célja

Hétvégén ismét folyt a jó bor, fröccsent a szódavíz a Kisavason, ezúttal a 15. Miskolci Fröccsfesztiválon.

Apagyi Beáta

Fotó: Kozma István

A program pénteken kezdődött. Szombati ottjártunkkor Hajdu Rolanddal, a Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület tagjával beszélgetve megtudtuk: idén 15 éves a fesztivál.

Kulturált borfogyasztás

– Egyesületünk társszervezőként vesz részt, a főszervező a Cellarium Hungaricum Közhasznú Egyesület. Alapvetően a fesztivál eddig a Múzeumok Éjszakája programsorozattal volt összekapcsolva, az időpontok is minden évben ennek megfelelően alakultak. Tavaly és idén is a Covid miatt változott meg a helyzet. Az előző évben a korlátozások miatt maradt el a rendezvény, idén kitolódott az időpont – osztotta meg a részleteket Hajdu Roland. – A fesztivál a hungarikummá emelt fröccs fogyasztását népszerűsíti, ami a kulturált borfogyasztás része. Mint a legtöbb avasi rendezvény esetében, itt is azért próbálunk dolgozni, hogy az Avasnak az a fajta szerepe, amit valaha betöltött Miskolc életében, visszatérjen. Az emberek számára kulturális, gasztrokulturális helyszínt biztosítson, ahol szívesen töltik el a szabadidejüket, kikapcsolódnak és közösségi életet tudnak élni – folytatta.

– A Borangolás után ez a második legnagyobb fesztiválja az Avasnak, viszont a borangoláshoz képest ez kicsit kompaktabb. A helyszín folyamatosan a Kisavasra tevődik, mindig a Dűlő étteremtől indul, és az Avasi Présház a végpontja. Könnyebben bejárható, nem kell hozzá sokat gyalogolni, hogy feljöjjenek a városból az érdeklődők. Ami a kiállító borászatokat illeti, úgy gondolom, számuk egyre inkább növekszik, aminek rendkívül örülünk. A Bükki borvidék történelmileg Miskolc nehézipari múltjával összefüggésben sajnos kicsit értékét veszítette, amit egy fiatalabb generációval ebben a szövetségben próbálunk újra életre kelteni. Egyre több olyan kis borászat van, amelyik egyelőre két-három fajta borral tud megjelenni, de folyamatosan bontogatják a szárnyaikat. Erre nagy szükség van ahhoz, hogy ez a borvidék visszatérjen régi pompájához, úgy érzem, pozitívan haladunk előre, elindultunk a fejlődés útján – emelte ki a társszervező egyesület tagja.

Katalin és Péter, amikor csak tehetik, kilátogatnak az Avason szervezett programokra. – Mind a Borangolást, mind a fröccsfesztivált nagyon szeretjük. Előbbit valamivel jobban, talán azért, mert több ponton, az Avast bejárva szélesebb körben lehet találkozni helyi bortermelőkkel, ezáltal eloszlik a tömeg – osztotta meg lapunkkal véleményét Péter. – Nagyon jó hangulata van az eseményeknek, különösen a nyári estéken. Általában kisfröccsöt iszunk, így többféle bort is ki tudunk próbálni, apró falatokkal, fröccskorcsolyákkal kísérve – tette hozzá Katalin.

(A borítóképen: Két napon át népszerűsítették a kulturált borfogyasztást a jókedvet kínáló fröccsfesztiválon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában