Borvacsora

2021.06.30. 15:00

Ünnepeltek a borosgazdák

A napokban szőlővirág-szentelést tartottak az edelényi Császta szőlőhegyen lévő Virág Pincészetben.

Kolodzey Tamás

Fotó: MB

Az ünnepségen a helyi szőlősgazdák mellett részt vett a bogácsi Szent Márton Borrend, a miskolci István Nádor Borlovagrend és a Miskolci Pincék Asztaltársasága. Az együvé tartozást erősítette a szlovákiai Királyhelmecről érkezett Petrényi Péter Borrend, valamint Szepsi Város Borrendje.

Kiemelt szerep

Az eseményt a népes vendégsereg előtt a házigazda Virág Tamás, a Szent Márton Borrend kancellárja nyitotta meg. Beszédében kiemelte: az emberiség történetében és a keresztény értékekben mindig kiemelt szerepet kapott a szőlő és a bor, továbbá az ezekhez fűződő ünnepségek is fennmaradtak az évszázadok során. Hangsúlyozta, hogy ennek szellemében, a hagyományőrzés jegyében rendezték a szőlővirágzás ünnepét. Az alkalomhoz illő beszédek, énekek és versek után ökumenikus szertartás keretében tartották a szentelést, majd a borrendek nagymesterei fogalmazták meg a szőlővirágzással kapcsolatos gondolataikat.

A gyönyörű környezetben zajlott programot ezután vidám beszélgetés és borvacsora zárta.

(A borítóképen: A Császta hegyi ünnepségen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában