Lehet összefüggés

2021.06.12. 13:00

Okosabb lesz-e a gyerekünk, ha komolyzenét hallgat?

Milyen előnyei vannak a klasszikusok hallgatásának? Cikkünkben olyan szülőket kérdeztünk a tapasztalataikról, akik rendszeresen hallgatnak komolyzenét csemetéjükkel.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Régóta foglalkoztatja az embereket a kérdés, miként hat a zene a szellemi-lelki fejlődésre. A „Mozart-hatásként” elhíresült és máig a legnagyobb visszhangot kiváltó kutatás eredményei szerint a bécsi klasszikus szerzőt hallgatva amerikai egyetemisták jobban teljesítettek egy IQ-teszten. Az eredményeket azóta sokan vitatták, de az biztos, hogy bizonyítottan sok pozitív hatást gyakorol a klasszikus zene a gyerekekre, legyen szó zenehallgatásról vagy zenetanulásról.

A zenehallgatás és -tanulás megannyi módon gazdagítja az életünket, ezt a mindennapi tapasztalatok és a legfrissebb kutatások egyaránt bizonyítják. Az alabamai egyetem kutatói 2007-ben például arra a megállapításra jutottak, hogy egy stresszes matematikateszt után a komolyzene és a hallgatók által kedvelt zene jobban ellazította a hallgatókat, mint a csend. Ezt támasztja alá más aspektusból egy borsodi anyuka tapasztalata is.

Esti rituálé, jó alvóka

Pálinkásné Szűcs Zsóka a négy éves Mátéval és a négy hónapos Larával hallgat komolyzenét. Az esti fürdés és ápolás rituáléjához Bachot, Mozartot, Chopint játszik le, hogy lenyugodjanak, ellazuljanak, relaxáljanak.

– Azt vettem észre, hogy mindennek összhangban kell lennie. Ha egy picit is fáradtabbak, nem olyan türelmesek és nem is figyelnek úgy a dallamokra. Mindenre ügyelnem kell: tele legyen a pocak, rá kell hangolódni – meséli Zsóka saját tapasztalatait. – Úgy látom, hogy Máténál a zene remekül fejleszti a beszédet például, Lara pedig sokkal mosolygósabb.

A nyékládházi édesanya most azzal szeretne kísérletezni, hogy a rajzos foglalkozások alatt is bekapcsolja a komolyzenét, és megfigyeli, hogy erre milyen hatással van a muzsika.

– Nem tudom, hogy ennek köszönhető-e, vagy egyébként is így aludna-e, de Lara éjjel egyszer kel fel enni és 12-13 órát alszik egyben. Mátéval annak idején nem hallgattunk este zenét, költözés, felújítás közepette nem volt erre lehetőség, ő többször is felkelt éjszaka, tartotta a 3-4 óránkénti ébredést – tette hozzá.

Magas érzelmi intelligencia

– Az első két terhességem alatt hallgattam Mozartot, Beethovent, Chopint, igaz, nem állandóan, csak mikor a hormonjaim kedve úgy tartotta – meséli nevetve Miskolcziné Tóth Zsófia négygyermekes anyuka, aki zeneművészeti képzést is végzett. – Édesanyám, aki ének-zenetanár, kántor és énekkari tag is, születésüktől fogva a komolyzenei csatornát hallgatta, mikor Zéténnyel és Magorral volt együtt. Zétény, a legidősebb utódom, egy szimfonikus zenekari darabra reagált úgy, hogy 40 percig ült és tátott szájjal hallgatta, pedig mindig nagyon aktív gyerek volt. A kislányom, Füzike eddig kétszer hallgatott velem komolyzenét a kocsiban. Kapcsolgattam az állomások között és a Bartók rádióhoz jutottunk, mire felkiáltott, hogy „Itt! Itt maradjunk, ezt hallgassuk!” Húsz perc csönd, nézelődés, teljes átadás volt részéről, pedig ő is egy kis hurrikán.

Zsófi tapasztalata az, hogy nem mindegy, milyen fajta zenét hallgat a gyermek, még a klasszikusból sem.

– A zene hatása a kicsik viselkedésében is megjelenik. Gondolok itt a zaklatottságra, a sírásra, a szomorúságra, a nyugalomra, a feldobottságra. Minden gyermekemnek énekeltem, vegyesen klasszikust, népdalt, gyerekdalt, Regőnek és Füzikének a mai napig. Dorián, a férjem Kispált, Tankcsapdát, ilyesmiket szokott dúdolni nekik, szóval megvan a kontraszt. Zétény egyik nap a System of a Downra rázta a fejét, előtte Bachot hallgattunk – árulta el.

Talán azért olyan fontos a klasszikus zene, tette hozzá, mert a gyerekek idegrendszere ezeket a frekvenciákat, a hangtechnikai beavatkozás nélküli zenéket tudja érzelmezni, tud vele azonosulni. Az a fontos, hogy hangszeres és/vagy énekhangos előadás legyen. A zene megnyugtatja őket, ami hatással van az egész napjukra, emellett az érzelmi intelligenciájuk fejlődésére is hatással van.

– Hogy okosabbak-e ettől a gyerekeim? Nem tudom, az biztos, hogy nem buták, sőt, magas érzelmi intelligenciával vannak megáldva, értelmesek, szeretnivalóak, és ezt a környezetük mondja róluk, ami nagy büszkeség – mondta végül Zsófi.

[eweb-voting id="5535695"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában