Állatvilág

2021.06.16. 12:00

Ne halogassuk a szívférgesség-tesztet!

A tünetekkel járó szívférgesség a legtöbb esetben gyógyíthatatlan, ezért megéri elvégeztetni a szűrést.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban jelennek meg Magyarországon olyan külső élősködők, amelyeket eddig nem ismertünk, és súlyos betegségeket terjesztenek. A mediterrán és trópusi tájakról betelepült szúnyogfajok hozták be a kutyák egyik jellemző betegségét, a szívférgességet. Macskáknál sokkal enyhébb formában fordul csak elő.

Nem csak a trópusokon

– Éghajlatfüggő, hogy bizonyos élősködőket képes-e továbbadni szúnyogcsípéssel a fertőzött rovar. Azt tapasztalhatjuk, hogy a régóta itt élő szúnyogfajok is egyre gyakrabban fertőződnek meg olyan parazitákkal, amelyeket korábban nem hordoztak – mondta dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos. – A szívférgesség korábban kizárólag trópusi és mediterrán területeken fordult elő. Hazánkban ma már olyan kutyák is elkapják, amelyek sosem lépték át a határt. A vízpartjaink különösen fertőzöttek.

A tünetek a szívbetegségre emlékeztetnek, ezért nehéz megállapítani, hogy parazitafertőzésről van szó.

– Amikor az állaton megjelennek a tipikus jelek, azok már olyan hosszú lefolyású betegség következményei, amin nem igazán tudunk segíteni. A tünetek nem specifikusak, így magát a diagnózist is nehéz felállítani. Az élősködők a szívben vagy a tüdőartériákban és véráramban tenyésznek. A fonalférgek nagyon lassan, hónapok, néha évek alatt fejlődnek ki, és akár 30 centi hosszúra is megnőhetnek. A kutya fáradékony és köhögős lesz. Állandóan szomjas, viszont kevesebbet eszik. A műtéti eljárás sokba kerül, ezért nagyon kevés állatorvos végez terápiát a már kialakult betegségen – emelte ki a kisállatgyógyász.

Fő a megelőzés

Szívférgességnél a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt.

– Első körben a szúnyogok ellen, második körben pedig a paraziták ellen kell védekezni. Ez utóbbi szűréssel történhet, amire nagyon jó gyorstesztjeink vannak. Ezek hasonlóan működnek, mint a terhességi tesztek. Egy vércseppből meghatározható tíz perc alatt, hogy a kutya fertőzött-e, vagy sem, és annak megfelelően tudunk neki javasolni védekezési módokat. A tesztet elegendő egyetlenegyszer elvégezni az eb életében. A még tünetmentes fertőzést viszonylag könnyű kezelni. Bár a férgek kiürülése a szervezetből ilyenkor is hosszadalmas folyamat. Tehát a sikeres megelőzéshez a gazdi erőfeszítései szükségesek – hangsúlyozta a szakember.

Az állatorvos válaszol

Az Észak-Magyarország Kis­állat rovatában tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket [email protected] címre várunk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában