egészség

2021.05.09. 15:00

Inkább gyümölcslevet igyunk, mint egy light kólát

Tisztázzunk néhány kérdést a cukros és édesítőszeres üdítőkről és azok fogyasztásával kapcsolatban egy dietetikus segítségével!

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az tagadhatatlan, hogy a mesterséges cukrok kevesebb kalóriát tartalmaznak, azonban az igazi kalóriák bevitelének hamis ígérete megzavarja a szervezetet. Amikor a rendszeresen diétás üdítőt fogyasztók valódi cukrot esznek, a szervezetük nem tudja, hogyan válaszoljon. Elegendő üdítőivás után az édes ízű élelmiszerek nem indítják be a vércukrot szabályozó hormon (inzulin) természetes kiválasztását. A vércukorszint ezután csökken, ami éhséget okoz, és fokozza az édes ételek iránti vágyat – olvasható az origo.hu egyik korábbi cikkében.

Divatos cukrok

Pejkóné Ferenczy Noémi, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórház dietetikusa tisztázott néhány kérdést a cukros és édesítőszeres üdítőkről és azok fogyasztásával kapcsolatban. Egészségre gyakorolt hatás szempontjából fontos elkülöníteni az élelmiszerekben, ételekben található természetes és hozzáadott cukortartalmat. Élelmiszer-vásárlásnál mindig olvassuk el a termék címkéjén látható hasznos információkat. Hozzáadott cukrot akkor tartalmaz egy termék, ha az összetevők között is látjuk felsorolva – mondta a dietetikus. Az egészséges táplálkozásban nincsenek tiltott ételek, élelmiszerek, csak megfelelő arányok és mennyiségek.

Az édes íz iránti vágyunkat igyekezzünk gyakrabban természetes cukorforrásokkal fedezni, mint a gyümölcsök, tej és natúr tejtermékek, egyes zöldségek. Egyre divatosabb manapság a cukrot természetesnek és ezáltal egészségesebbnek gondolt cukorhelyettesítőkkel kiváltani, mint például szirupokkal (agávé, rizs, juhar), barna cukorral, nádcukorral, kókuszvirág cukorral, mézzel.

A víz a legjobb

Azonban ezek cukor- és energiatartalma többségében csak hajszálnyival, sok esetben viszont semmivel sem kevesebb, mint a cukoré, és a vércukorszintre tett hatásuk is hasonló. Táplálkozás-élettanilag hozzáadott cukorként kell rájuk tekintenünk – tette hozzá a szakember. A szomjúság csillapítására a víz és az ásványvíz a legmegfelelőbb, érdemes a napi folyadékszükséglet nagy részét ezekből fedezni. Ha szeretnénk a gyermeknek a vízen kívül más folyadékot is adni, akkor érdemes a natúr, százszázalékos gyümölcs-, illetve zöldségleveket választani – emelte ki a dietetikus.

A magas cukortartalmú, szénsavas üdítőitalokat ritkán válasszuk! A light üdítőitalok cukormentesek, de a mértékletességet ezek esetében is be kell tartani. Gyerekeknél az italok koffeintartalmára is fokozottan ügyelni kell. A gyümölcsteák édesítés nélkül is nagyon ízletesek, a gyerekeket is érdemes a cukor nélküli vagy csak kevés cukorral édesített tea fogyasztására szoktatni – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában