már rutinosan

2021.05.20. 13:00

Harmadszor is online vizsgaidőszak a Miskolci Egyetemen

Bármennyire is bejáratott forma az online vizsgáztatás, hátrányai – ha kisebb mértékben is – megmaradnak.

Apagyi Beáta

20201030 Miskolc A Miskolci Egyetem épületei és kollégiumi épületek. Fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország

Fotó: Vajda János

Hétfőn immáron harmadik alkalommal kezdődött meg a vizsgaidőszak online formában a Miskolci Egyetemen. A hallgatók és az oktatók is egyre rutinosabban veszik a felmerülő akadályokat.

Csak néhányan

Szabó-Tóth Kinga, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánhelyettese, az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetének igazgatója arról tájékoztatta portálunkat, hogy a vizsgaidőszakban, igazodva a járványhelyzetre vonatkozó, jelenleg hatályos intézkedésekhez, lehetőséget kaptak az oktatók arra, hogy jelenléti vizsgáztatást tartsanak. Ezzel a lehetőséggel tapasztalatai alapján csak néhányan élnek.

– A mi intézetünkben mindösszesen végül a 15 oktatóból hárman tartanak jelenléti vizsgát, ezek mind szóbeli vizsgák, illetve szigorlatok. A helyzet az, hogy valahogyan mind az oktatók, mind a hallgatók úgy vannak vele érzésem szerint, hogy mivel ez a szemeszter már úgyis online zárult, és mivel az online vizsgáztatásra voltak felkészülve hallgatók és oktatók egyaránt, így maradt inkább ez a forma. Tapasztalataim alapján a hallgatóknak is kissé furcsa újra bejönni az egyetemre. Reméljük, hogy szeptembertől visszaáll a megszokott jelenléti rend, és minden a régi kerékvágásban fog tud haladni – mondta bizakodva Szabó-Tóth Kinga.

– Ami a mostani szemesztert illeti, sokkal gördülékenyebben ment az online óratartás, bár megszoktuk a rendszert, ez nem jelenti azt, hogy az feltétlenül jó: nagyszerű, hogy a modern technika ezt lehetővé teszi, de sok esetben csak kényszermegoldás, mert a valódi jelenléti oktatást, a személyességet nem pótolja. Ami a legnehezebb a diákok számára felméréseink alapján, az a figyelem megtartása, hiszen az otthoni körülmények között koncentrálni másfél órán keresztül az oktató mondandójára, nem egyszerű – tette hozzá végezetül.

– A szóbeli vizsgák esetén már szinte semmilyen hátrányát nem látjuk az online formának – erősítette meg Mayer Krisztina, az egyetem Egészségügyi Karának oktatója. – Az írásbeli vizsgáknál – főleg nagyszámú évfolyamok esetén – könnyebbség az oktatónak, hogy nem kell több száz tesztlapot fénymásolni, kiosztani, beszedni és kijavítani, hanem ezt a munkát meg tudja spórolni, azáltal, hogy egy-két kattintással el tudja juttatni a tesztlapot az egész évfolyamhoz, és a gép ki is javítja. Természetesen ebben az esetben az előkészületek igényelnek sokkal több időt – kérdések összeállítása, különböző beállítások – fogalmazott.

Ügyesen helytállnak

– A Miskolci Egyetem Egészségügyi Karán a hallgatók egy része hősiesen részt vesz az egészségügyi feladatok ellátásában önkéntesként (szűrések, egyéb feladatok) az ő esetükben erre tekintettel vannak az oktatók, kapnak külön időpontokat, határidő-kedvezményeket. Hálásan köszönjük a munkájukat! Nagyon komoly hivatástudatról árulkodik, ha valaki már hallgató korában ennyire lelkiismeretesen dolgozik az egészségügyben. Ha rájuk gondolunk, nemcsak büszkeséget érzünk, de örömöt is, hogy később az ő kezükben biztosan jó helyen lesz az egészségünk. Hasonlóan ügyesen helytállnak a levelezős hallgatóink, akik a mindennapi kemény és most különösen megterhelő egészségügyben végzett munkájuk mellett, párhuzamosan igyekeznek megfelelni az egyetem elvárásainak is – folytatta Krisztina.

– Az „online világ” természetesen sok hátránnyal is jár, kimaradnak a közös beszélgetések, nevetések, a hallgatók életében fontos társasági, közösségi események, de ettől függetlenül működik. Ennek ellenére úgy gondolom, sokan várjuk már a személyes találkozásokat – emelte ki.

Azonnali visszacsatolás

László februárban kezdte meg tanulmányait a Gépészmérnöki és Informatikai Kar egyik mesterképzésén.

– Mivel nem ezen a karon tanultam korábban, nem ismertem az oktatókat, illetve a digitális oktatásnak köszönhetően a jelenlegi csoporttársaimmal sem találkoztam személyesen. A személyes kapcsolatok kialakítását pedig nagyon fontosnak tartom, hiszen úgy könnyebben tudunk segítséget kérni egymástól, tananyagot cserélni, vagy lazítani egy-egy megmérettetés után. Értek negatív élmények a szorgalmi időszak alatt, ugyanis megtapasztaltam, hogy mennyire rossz, ha nincs azonnali visszacsatolás. Ha két e-mail váltása között órák telnek el, és a hibákat nem lehet felmerülésük pillanatában megbeszélni. Ennek ellenére remélem, hogy a vizsgaidőszak gördülékenyebb lesz számomra – nyilatkozta László.

(A borítóképen: Kevesen vállalják a jelenléti vizsgáztatást, így még nincs nagy élet a Miskolci Egyetemen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában