fokozatosság

2021.05.19. 18:00

Fokozatosan térjünk vissza a mozgáshoz covid után!

Mint az ismeretes, az aktívan sportolók esetében a koronavírus utáni felépülést kellő odafigyeléssel kell kezelni. De mi a helyzet az oltás utáni időszakkal, azonnal visszatérhetünk a mozgásban gazdag életvitelhez?

Forrás: Stock

Fotó: Shutterstock

Dr. Molnár Dóra háziorvos, sportorvos korábban tett nyilatkozatában kiemelte, hogy egy vakcina előirata sem tartalmaz olyan kikötéseket, hogy az oltás alkalmazása előtt vagy után célszerű felhagyni az edzésekkel. Ennek ellenére kerülni kell a túlzott terhelést.

Hozzátette: „oltás felvételekor, valamint az azt követő napokban célszerű olyan állapotban lennie a szervezetnek, hogy az immunválasz a lehető legoptimálisabb formában tudjon működni. Mivel az intenzív edzésterhelés átmenetileg gyengíti az immunrendszert, az oltást megelőző és azt követő 1-2 napban kerülni kell az intenzív edzést. Ennek mértéke leginkább az egyén edzettségi állapotától függ, de erre az időszakra nem javasolt a megszokottnál nagyobb intenzitású vagy időtartamú edzést időzíteni.”

„A vakcina felvételének napján tehát érdemes pihenőt tartani. Ha nem jelentkezik semmilyen oltással kapcsolatos oltásreakció – fájdalom a beadás helyén, hőemelkedés, levertség, aluszékonyság –, akkor vissza lehet térni a megszokott edzésmunkához, ha jelentkezik a korábban felsorolt tünetek bármelyike is, mindenképp meg kell várni, míg elmúlik, és csak ezután folytatni a mozgást” – javasolta.

Alacsony intenzitással

Sipos Fanni futóedző szerint van, akinek két nap, van, akinek két hét pihenőre is szüksége van az oltás után. Véleménye alapján hagyni kell a szervezetet pihenni. „Az oltás utáni első edzős héten csak laza átmozgató, alacsony intenzitású edzéseket írok a sportolóknak. Olyan edzéseket javaslok, amik a komfortzónán belül vannak. Ha ezeket az edzéseket az oltás előtti, megszokott pulzus–tempó arányokkal le tudják hozni, akkor következő héten már újra bátrabban merem terhelni őket” – fogalmazott.

(A borítóképen: A sport újrakezdésében a fokozatosság a lényeg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában