az utolsó kőszobrász?

2021.05.10. 19:00

Egy kihalóban lévő szakma utolsó borsodi képviselője

Stukkókat, díszítő­elemeket újít fel Ujpál Zsolt, egyesülete a főutcai házakat is szeretné felmérni.

Hajdu Mariann

Fotó: Ádám János

Megújulnak a miskolci Rákóczi utca 25. szám alatti saroképület díszítőelemei, a gyönyörű stukkókat Ujpál Zsolt (vagy ahogy sokan ismerik, Gilbert) kőfaragó, kőszobrász restaurálja.

 

– A tulajdonos a barátom, és felajánlottam neki, hogy kézbe veszem a homlokzat felújítását – mondta lapunknak. – Garantálom, hogy az utca legszebb épülete lesz! Sajnos rosszul újítják fel ezeket az egyébként gyönyörű házakat, ez nemcsak Miskolcra jellemző, hanem az egész országra. A felújításnak az a sémája, hogy elkezdik takarítani, majd ráraknak egy új réteget, és ezzel eltakarják az eredeti régit. Ez az épület legalább 300 éves, a görög kereskedők építették, mint az utca összes többi házát, maga a díszítés 1780 körül kerülhetett fel rá. Azóta többször rákentek már újabb rétegeket, már nem is látszik, milyen volt régen.

Értékteremtés, értékmentés

Ujpál Zsolt megjegyezte, van egy lokálpatrióta egyesületük, a Miskolci Tükörkép Közéleti Egyesület, értékteremtéssel, értékmentéssel foglalkoznak. Nemrég egyeztettek Szunyogh László miskolci főépítésszel – ő a Rákóczi utcai ház felújításának tervezője is –, és arra jutottak, hogy létrehoznak egy úgynevezett romtúracsoportot, dokumentálják a különböző régi épületeket, és ahol van lehetőség, ott megmentik és felújítják azok régi stukkóit, díszeit. (Az egyesület egyébként úgy két évvel ezelőtt azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy sikerült hazahozniuk Budapestről Weidlich Pál legendás élelmiszerüzletének címerállata, azaz a fekete kutya pontos másolatát – a szerk.)

A kőfaragó elmondta, a belváros 150-200 díszített épületének stukkói közül alig 50 van szakszerűen felújítva, a többire ráférne a javítás. A 8-10 réteg „ráfestést” kellene fellazítani, leszedni, az esetleges hibákat kijavítani, majd a homlokzatot lemosni, újravakolni, hogy olyanok legyenek a házak, mint hajdanán, új korukban. Talán ősszel előre tudnak lépni, hiszen az 1900 előtti épületek, valamint a II. világháború előtt épült borpincék homlokzatfelújítására lehet majd pályázni. Bár tudja, ez nem könnyű, hiszen a házak egy része önkormányzati, másik része magántulajdonban van.

Kihalóban lévő szakma

Gilbert még elárulta, szakmája – akár az órásmesterség – kihalóban van, a megyében már ő az egyetlen, aki még űzi. Ő maga Miskolcon és Franciaországban tanult. Utánpótlás alig van, a fiatalokat már nem érdekli a nehéz, poros, időigényes, pepecs munka. Miskolcot nagyon szereti – nem véletlenül hozta létre és elnöke az említett egyesületnek. Kedvenc miskolci épülete a Zenepalota, szerinte annak felújításánál példamutatóan jártak el a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában