Szabadidő

2021.05.17. 13:00

Az olvasóközönség száma nem, de összetétele változik

Talán a pandémiás időszak kedvezett az íróknak, így akár idén több sikeres könyv is megjelenhet.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

2020 a könyvkiadók és könyvkereskedők életében is felemásra sikerült. Bár a kiadott címek csökkentek a járvány felbukkanásának évében, addig az online értékesítés egyenesen felvirágzott. A vásárlók szívesen vették le a virtuális boltok polcairól az önsegítő, pszichológiai témájú könyveket, de népszerűnek számítottak azok a magyar írói remekek is, amelyekkel akár a televízió képernyőjén is találkozhatott korábban a közönség, illetve a gyermek- és ifjúsági tartalmak is taroltak.

Több nő olvas, mint férfi

Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnök-igazgatója korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy Magyarországon a kinyomtatott könyvpéldányszámok évek óta csökkennek, az olvasóközönség többnyire stagnál, mennyiségileg nagyjából állandónak mondható, strukturálisan azért változik, és ez vélhetően a tavalyi évre is igaz.

– Azt tapasztaljuk, és a Társadalomkutatási Intézettel végzett közös kutatásunk is azt támasztotta alá, hogy a karantén ideje alatt megnövekedett a 60 évtől idősebb korosztályban az olvasók aránya, miközben a harmincon túli, 40-50 éves családfők esetében drasztikus visszaesés volt tapasztalható. Ezenfelül a hazai olvasóközönségre igaznak látszik az is, hogy jellemzően több nő olvas idehaza rendszeresen, mint férfi. A 2020-as durva karanténidőszakok alatt valósággal kilőttek az online értékesítések. Ezt a keresletnövekedést pedig mind a könyvkereskedők, mind pedig a kiadói webshopok is realizálni tudták – mutatott rá a változásra.

Nagyreményű könyvek

Hozzátette, hogy a felmérések azt is igazolják, hogy a hazai könyvpiacon a magyar írók is sikeresek tudnak lenni, kifejezetten azok, akiket a lakosság már ismer máshonnan, legfőképpen a televízióból. Ugyancsak látható trend az is, hogy a vásárlók kapkodnak a self-help, önsegítő könyvek után, ami Gál Katalin szerint nem meglepő, hiszen az egyébként is népszerű témának a pandémiás időszak még nagyobb löketet adott. A fiatalok körében népszerűbbek lettek a kortárs költők, munkáikból kifejezetten szép példányszámmal lehet értékesíteni. Ami a 2021-es évet illeti, Gál Katalin úgy gondolja, az íróknak kifejezetten kedvezhetett a pandémiás, már-már nyugalmi időszak, ezért nem csodálkozna azon, ha 2021 karácsonyán rendkívül sok nagyreményű, óriási sikerre számító könyv jelenne meg Magyarországon is. Szerinte az év vége ilyen szempontból kolosszális lesz.

Könnyedebbet keresett

Az elmúlt időszakban – már amikor tehettem – gyakrabban fordultam meg könyvesboltban – mesélte lapunknak Andrea, aki bár szeret olvasni, nem mindig tud rá kellő mennyiségű időt fordítani.

– Azt tapasztaltam a vásárlásaim során, hogy a vidámabb, könnyedebb írásokat keresem, abban az időszakban pont arra volt szükségem. Bevallom őszintén, hogy nem egy komolyabb hangvételű könyv vár rám a polcon, de valamiért nehezebben fogadom be és szánom rá magam az olvasásukra. Viszont azon, ami pár oldal elolvasása után megtetszik és beszippant, néhány nap, olykor óra alatt túl is vagyok. Nálam az online vásárlás nem opció, csakis az utolsó esetben, ha a könyvesboltban nem találom meg a kiszemelt olvasmányt, ahol egyébként nagyon szeretek nézelődni. Pandémia ide vagy oda, remélem, ezek után is szívesen támaszkodunk majd a kikapcsolódás ezen formájára kortól, nemtől függetlenül – mondta bizakodóan Andrea.

(A borítóképen: Jó dolog bekuckózni, és olvasni, olvasni, olvasni...)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában