napi cukiság

2021.05.06. 19:15

A lakótelepen sétálgatnak a vadkacsák

Miskolc vizeit kedvelik a tőkés récék, de olykor felfedező útra indulnak.

Hegyi Erika

Kedves fotó került fel a közösségi oldalra. Két tőkés réce teljes nyugalommal sétálgat a diósgyőri városközpont egyik társasháza előtt, az egyik még az épület előkertjének kis zöld növényeit is megkóstolgatja. Azt megszoktuk, hogy a Szinvában vagy a város tavaiban jól érzik magukat a vadkacsák, de lakótelepen sétálgatva ritkán láthatjuk őket.

Somoskői Pétertől, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának alelnökétől megtudtuk, a tőkés récék, ahol találnak maguknak egy szobányi vizes helyet, ott rögtön megtelepszenek. Egész életük a vízhez kötődik, de ahol megtanulják, hogy az emberektől nem kell félni, sőt etetik őket, távolabb is elmerészkednek élőhelyüktől. Valószínűleg ebben az esetben is ez történt, hiszen a diósgyőri városközpont közelében ott a Szinva.

Alkalmazkodó faj

– A tőkés réce rendkívül alkalmazkodó faj. Eredetileg zsombékos, nádas, vizes, tocsogós helyen költ, de ha ilyen nem áll rendelkezésre, fák üregeiben, sőt lapos tetős házak tetején is lerakja a tojásait. Utóbbi esetben gondot okozhat, hogy amikor kikelnek a kiskacsák, a tojónak le kell őket vezetnie a vízhez. A fővárosban történt nemrég, hogy egy irodaház tetejéről kartondobozban mentették le a kiskacsákat az ott dolgozók. A kacsamama ugyanis nem tudja teljesen jól felmérni, hogy megfelelő-e a költőhely a kicsik számára. A kiskacsák repülni nem tudnak, legfeljebb vitorlázni és ugrálni, de olyan könnyűek és puhák, hogy ha néhány métert zuhannak, akkor sem törik össze magukat – sorolta Somoskői Péter.

Megemlítette, hogy Miskolctapolcán is sok vadkacsa él. Ott is előfordul, hogy a parkban sétálgatnak, mivel nem félnek az emberektől. De találunk tőkés récéket a Majális park környékén, a Garadna-patakban, sőt Jávorkúton is, a tóban. Általában növényevők, de a vízből kisebb víziállatokat is szedegetnek, csigákat például. Költeni magányosan költenek, de aztán a vízen és annak közelében megtűrik egymás társaságát, és egész csapatokat alkotnak.

(A borítóképen: Séta a lakóházak között)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában