Az állatorvos válaszol

2021.05.22. 16:00

A gazdikra is veszélyes lehet a bolha

A bolhák férgességet és vészes vérszegénységet okozhatnak, különösen a kölykökben.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kevesen tudják, hogy a külső élősködők veszélyes betegségeken túl, férgeket is terjeszthetnek. A felelős állattartáshoz hozzátartozik a rendszeres féreghajtás és a megfelelő védőeszközök beszerzése a paraziták ellen.

– A bolhásság például nagyon gyakori probléma, amit a gazdik sokszor elbagatellizálnak. Mivel a bolha vért szív az állatból, kölyökre rendkívül veszélyes lehet, mert elpusztulhat a vérveszteségtől. A csípése pedig allergiás reakciót válthat ki, ami nagyon komoly bőrbetegségek kiindulási pontja, különösen cicáknál – tájékoztat dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos.

Évente egyszer kötelező

– Amikor a kedvenc igyekszik megszabadulni a bolháktól, akkor időnként lenyeli őket. Az élősködők testében található féregpeték így bekerülnek a kutya vagy macska emésztőrendszerébe, ahol kifejlődnek. A férges háziállat aztán embereknek, leginkább gyermekeknek is átadhatja a fertőzést – tette hozzá.

A féreghajtók adagolását rendszeresen ismételni kell, mert nem hosszú hatású gyógyszerek.

– A bolhanyakörvek és -cseppek akár hónapokig is hatnak. Ezzel szemben a féregtabletták 24 órán belül kiürülnek a szervezetből. Ezek az éppen jelenlévő élősködőket pusztítják el, azok bármilyen fejlődési fázisban is vannak. A férgek kifejlődési ciklusa miatt azonban nem szükséges naponta adagolni a tablettákat. Kertben tartott, kijárós cicánál vagy kutyánál havonta, kéthavonta szoktunk féreghajtást javasolni, lakásban élő kisállatnál negyed- vagy félévente. A törvény pedig évente egyszer írja elő kötelező jelleggel. Tehát ez egy rutinszerű állatorvosi eljárás – mondja a szakember.

Létezik cseppes változat

Mindig állatorvosi konzultációt követően kezdjük el adni a féreghajtó szert.

– A féreghajtók hatóanyagukban kevésbé, inkább adagolásukban térnek el az ebeknél és a macskáknál, az állat testtömegétől függően. Ezenkívül léteznek egyedi sajátosságok is. A cicák sokszor nem szívesen vesznek be tablettát, és az ételt is ott hagyják, ha belekeverjük a gyógyszert. Számukra már folyékony féreghajtó is létezik, amit a nyak bőrére kell csepegtetni. Kutyáknál hasonló módon működik a bolha ellen is hatékony, kombinált, cseppes készítmény. Tehát az előírt adagolást tartsuk be, ne ritkítsuk, de ne is szaporítsuk az alkalmakat – hangsúlyozza az állatorvos.

Várjuk olvasóink leveleit!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket erre az e-mail-címre várunk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: A bolhanyakörv hónapokig védi kedvencünket)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában