vakvezető kutyák

2021.04.21. 15:30

Szépen cseperednek az öthetes kölykök

A hat szuka és két kan egészséges, életrevaló, sokat esznek és alszanak születésüktől fogva.

Forrás: Olvasónk küldte

Calgary öthetes kölykei imádják, amikor napos az idő és kimehetnek a kertbe játszani. Mostanában sokat voltak bent a lakásban meleg vackukban, mert nevelőcsaládjuk nagyon vigyáz rájuk Veresegyházán. Így növekszik a vakvezető kutyák legújabb generációja a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolánál. Ők a t betűs alom, akik nemsokára t betűvel kezdődő neveket kapnak.

Vakvezetők lesznek

A nyolc kölyök a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tenyészprogramjában született, amelynek az a célja, hogy minél több vakvezető kutyát képezhessenek, mivel éves szinten állandóan 40-50 fő a jelentkezők száma, amit az alapítványuk adó 1 százalék felajánlásokból és adományokból teremt elő.

Calgary március 7-én éjfélre ajándékozta meg a nyolc gyönyörű kölyökkel az iskolát. Viszonylag gyorsan megszületett hét kölyök, azután Calgary „rápihent” az utolsóra, aki a legnagyobb lett a testvérek között. A kölykök ideális súllyal, 40-50 dekagramm között születtek. Az anyakutya nagyon elfáradt, de jól érzi magát a csöppségekkel. Az alom Veresegyházon látta meg a napvilágot az iskola önkéntesénél, Marton Mónikánál. A hat szuka és két kan egészséges, életrevaló, sokat esznek és alszanak születésüktől fogva.

Ötmillió forint

Egy vakvezető kutya teljes életét felölelő költsége – tenyészkutyák, tenyésztés, kölyöknevelés, szűrések, orvosi költségek, ellátás, felszerelés, kiképzés, a gazdi képzése, átadás, vizsgáztatás, utókövetés és gondozás tíz éven át, felszerelés pótlása, öregedő kutya extra orvosi költségei, nyugdíjazás körüli költségek, közben rezsi, járműhasználat – 5 millió forint.

Egy kiképzett vakvezető kutya megtanulta, hogy amikor rajta van a hám, gazdája mellett, kicsit előtte haladva, egyenletes tempóban, nem túl erősen húzva „vezessen”. Segíti gazdáját az irányok megtartásában, főként abban, hogy véletlenül se lépjenek le a járdáról. Megállással jelzi a le- és fellépőket: a járdaszéleket és a lépcsőket.

Nagy segyítség

Az eb megtanulta az irányokat, megtalálja a buszmeg­állót, helyet keres a buszon, oda tudja vezetni a gazdáját a zebrához, épületek bejáratához. Kikerüli az embereket, úthibákat és az összes olyan akadályt, amelyek a gazdájának nehézséget jelentenének.

(A borítóképen: Hárman a nyolc közül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában