Afrika-ház

2021.04.10. 08:00

Ízelítő a Szaharából

Afrika-házzal bővült a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, ahol sivatagi ragadozókat mutatnak be.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az Észak értesülései szerint átadták a Miskolci Állatkert és Kultúrpark Afrika-házát, ahol oroszlánokat és sivatagi hiúzokat szállásolnak el. Az épület belső madárröpdével is kiegészül, ahol leopárdteknősöket is elhelyeznek. A látogatók az intézmény újranyitása után tekinthetik majd meg az új afrikai állatokat.

A több mint egy éve futó projekt uniós pályázati forrásból és a magyar állam támogatásával valósult meg, amelyet még Molnár Attila volt igazgató indított el.

– 2016-ban nyertünk el egy pályázatot, amelyből megvalósulhatott az Afrika-ház. Tartozott még hozzá egy új irodarendszer és ajándékbolt kialakítása és az őröknek egy szoba létrehozása – ismertette Molnár Attila, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark egykori igazgatója.

A Száhel-övezet háza

Már korábban is voltak afrikai állatok az állatkert területén, az Afrika-ház a kontinens egy különleges övezetére fókuszál.

– Az új helyszín kifejezetten ragadozók: oroszlánok, sivatagi hiúzok, sivatagi rókák, illetve afrikai rovarok számára készült. A terveket pontosan ismerem, mivel én terveztettem az épületet. A célunk az volt, hogy a Száhel-övezetet mutassuk be. Ez a Szahara déli felén található nagyon elsivatagosodott rész. Az Afrika-ház természetvédelmi küldetése pedig az, hogy minél szélesebb körben megismertesse ezt a régiót – számolt be a volt igazgató.

Nagy hangsúlyt helyeztek az új épület és környezetének kinézetére.

– A Száhel-övezetben kör alakú, nádtetős házakban laknak az emberek, és maga az Afrika-ház is ezt mintázza. Néhány skanzenszerűen berendezett ház egy afrikai falut imitál. Eléggé fajsúlyos helyet kapott a tájépítészet, és egy egész alakos szobor állt volna a bejáratnál – sorolta a projekt elindítója.

Az állatokat is már jó előre lefoglalták, amelyek európai állatkertekből érkeznek.

– A korai foglalásra különösen a sivatagi hiúzok miatt volt szükség. Remélhetőleg, ha április 19-én lehetséges lesz a nyitás, akkor a látogatók is megtekinthetik az új állatokat. Mostanra már itt kellene lenniük, mert egy időre karanténba kell vonulniuk, mielőtt a nagy közönség elé lehet őket engedni. Mivel jelenleg minden zárt kapuk mögött történik, a vadállatok beszoktatását most nem zavarja semmi. Viszont látogatói zajok előidézésével hozzá kell őket szoktatni a nyitás utáni állapotokhoz, amikor valószínűleg tömegek érkeznek majd – hangsúlyozta a szakember.

(A borítóképen: Oroszlánok bemutatására is alkalmasnak tervezték a miskolci Afrika-házat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában