Állatvilág

2021.04.22. 19:15

Gólyafészek várja hazatérő lakóit

Spitzmüller Balázs kezdeményezésére gólyafészek épült Felsőzsolcán.

Apagyi Beáta

Fotó: Olvasónktól

– Régebben szülőfalumban, Hernádnémetiben és Felsőzsolcán is folyamatosan látható volt három-négy gólyafészek, amelyek mára már sajnos teljesen eltűntek – kezdte történetét Spitzmüller Balázs.

Mindenkinek jó kezdeményezés

– Tudomásomra jutott, hogy megyénkben 15-20 százalékkal csökkent a gólyaállomány. Így régóta tervezem, hogy a populáció javításának érdekében gólyafészket építek és helyeztetek el a településünkön. Az építéshez engedélyt kértem városunk önkormányzatától. Szarka Tamás polgármester és a helyi képviselő-testület is támogatta ezt – tette hozzá.

– A használaton kívüli beton­oszlopot a római katolikus egyház plébániahivatal udvaráról, Deli Lajos plébánostól kaptam. A betonoszlop és a műfészek elhelyezésében többek között nagy segítségemre volt a szintén természetkedvelő és gólyákat tisztelő vállalkozó ismerősöm, illetve Serfőző József, az Agg­teleki Nemzeti Park szakmai asszisztense, aki a műfészket és a hozzátartozó tartókeretet készítette. A fészek végül a római katolikus iskola udvaránál kapott helyet. A gólyák megérkezése, jelenlétük az általános iskolás gyerekekre pedagógiailag is jó hatással lehet, a természetvédelem pozitív megértésében is segíthet – emelte ki.

– Az utóbbi években nem született gólya településünkön, amit visszavárhatnánk. Így lehet, hogy egy fáradt, otthon nélkül maradt gólyapár talál rá a gondosan, komfortosan készített fészekre. Reméljük, a hamarosan megérkező kedves madarak szívesen elfoglalják, és derűt hoznak életünkbe – mondta Spitzmüller Balázs.

(A borítóképen: Azt várják, hogy a felsőzsolcai fészket elfoglaló gólyapár derűt hoz a városiak életébe)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában