A vakcina védelem!

2021.04.03. 13:00

A vakcina az egyetlen megoldás a vírus ellen

A beadott védőoltás miatt tudták végig dolgozni a pandémiás időszakot a gyermekorvosi rendelőben.

Detzky Anna

Dr. Török Lajos gyermek háziorvos a rendelőjében a Jókai lakótelepen. 20190620 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország

Fotó: Bujdos Tibor

Dr. Török Lajos miskolci gyermekorvos koránál fogva megélte a járványos gyermekbénulás időszakát. Akkori tapasztalataiból kiindulva is vallja, hogy a pandémiát egyedül az oltottság fékezheti meg.

Kártékony rémhírek

– Alig vártam, hogy túl legyek az oltáson mindjárt az elején, amikor lehetett. Az egészségügyi dolgozókkal együtt az első körben voltam – mondta dr. Török Lajos. – A rendelőben korábban is nagyon vigyáztunk a higiéniára. Talán ennek köszönhető, hogy egy védőnő kivételével a közvetlen kollégáimat elkerülte a fertőzés. Igaz, hogy zárt ajtók mögött, de én végig dolgoztam. Amíg nem voltam beoltva, az unokáimmal csak az erkélyről meg az ablakból tudtunk beszélgetni a nejemmel együtt.

A gyermekorvost az oltás menetéről faggattuk még.

– A regisztráció után nem sokkal, januárban megérkezett hozzánk az oltóanyag. Az első héten a kórházban dolgozó kollégák kapták meg, aztán pedig mi az asszisztensemmel és a védőnőkkel együtt. Jól megszervezték, félóra alatt beadták nekünk a Pfizer-vakcinát. Picit talán az oltás helye volt érezhető, de más mellékhatást nem tapasztaltam. Gyermekorvosként nagy tapasztalatunk van a védőoltások terén. A csecsemő- és gyermekgyógyászatban a munkánk nagy részét az oltások beadása jelenti. Az ötvenes években én már megéltem egy világjárványt, amely gyermekbénulást okozott. Akkor is a vakcina fogta meg a pandémiát. Nem értem az embereket, akik az oltástól jobban félnek, mint magától a koronavírustól. Nagyon kártékonyak ezen a téren az interneten terjedő kósza rémhírek. Fontos lenne megérteni, hogy a védőoltás az egyetlen megoldás, ami sanszot ad, hogy megállíthassuk a járványt – hangsúlyozta a gyermekorvos.

(A borítóképen: Dr. Török Lajos alig várta, hogy túl legyen az oltáson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában