Egészség

2021.03.25. 14:30

Tisztítókúra, ahogyan Gyuri bácsi ajánlja

A gyógyteák számos jótékony hatással rendelkeznek, érdemes rendszeresíteni fogyasztásukat.

Apagyi Beáta

20200129 Szeged Szabó Gyuri bácsi a bükki füvesember (képen),a gyógynövények jótékony hatásairól tartott előadást az Iparkamaránál. Fotó: Frank Yvette (FY) Délmagyarország

Forrás: ÉM

Fotó: Frank Yvette

A tavasz, a böjti időszak talán a legmegfelelőbb periódusa az évnek arra, hogy belülről megtisztítsuk szervezetünket. Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember elárulta, milyen gyógynövények fogyasztását ajánlja a kúrához.

A gyógynövények szakértője mindennap többféle gyógyteát fogyaszt, a tavasz kezdetén azonban még tisztítókúrát is alkalmaz.

Teát éhgyomorra

Amikor rövidebb-hosszabb időre elhagyjuk a húst, akár még a szilárd táplálékot is az étrendünkből, kiemelten fontossá válik a folyadékfogyasztás. A füvesember javasolta: érdemes minden reggelt gyógyteával kezdeni. Az első két hétben csalánlevélteát, az azt követő négy hétben pedig felváltva, egyik nap diólevélteát, másik nap csalánteát kortyolni. Előbbi a nyirokrendszert, utóbbi a vérereket tisztítja. A csalán sok vasat, C-vitamint tartalmaz, jelentős kovasavtartalma miatt azonban nem szabad hat hétnél tovább alkalmazni.

Napközben színesebb a választék, szintén felváltva ihatunk vértisztító és izomlazító hatással bíró, vasban, magnéziumban, kalciumban, többféle vitaminban és foszforban bővelkedő málnalevélteát, ami a hölgyek számára kifejezetten ajánlott.

Választhatjuk a méregtelenítő, antibakteriális hatású, enyhe vizelethajtó, immunrendszert erősítő erdei szederlevelet, a gyomrot erősítő, vérkeringést javító mezei kakukkfüvet, a többek között görcsoldó fürtös mentát, a rákmegelőző hatású egynyári ürömöt vagy a vérszegénység, székrekedés esetén különösen ajánlott kis ezerjófüvet, de a fekete bodza tüdőt tisztító hatása sem hanyagolható el.

A tisztítóteákban található vitaminok a reggeli órákban, étkezés előtt hasznosulnak leginkább. Gyuri bácsi azt javasolta, ha napközben is iszunk gyógyteát, akkor étkezés után három órával tegyük, úgy a leghatékonyabb. „A hasonló hatású gyógyteákat egymás után is meg lehet inni, vagy teakeverékként megfőzni. A gyógyteákat ne ízesítsük, ha mégis, legfeljebb egy kis termelői mézzel, és akkor tegyük bele, amikor a tea már langyos, mert 40 fok felett tönkremennek a méz fontos enzimjei és vitaminjai. A legtöbb tisztítótea vizelethajtó hatású, ezért lefekvés vagy hosszú utazás előtt nem ajánlott ilyen teát inni” – tanácsolta.

(A borítóképen: Szabó Gyuri bácsi többféle gyógyteával tisztítja a szervezetét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában