időjárási frontok

2021.02.07. 17:00

Sok pihenés javasolt a fronthatások miatt

Szív- és érrendszeri tüneteket, keringési problémákat és ízületi fájdalmat okozhatnak az időjárási frontok.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az időjárási front két ellentétes tulajdonságú légtömeg találkozásánál alakul ki. Ilyenkor csökken vagy nő a hőmérséklet, változik a szelek iránya és nagysága, süllyed vagy emelkedik a levegő páratartalma. Az immunrendszer gyengülésével és a kor előrehaladtával sokaknál jelentkezik frontérzékenység. A klímaváltozásra sincs felkészülve a szervezet. A hirtelen időjárás-változás együtt járhat egészségügyi kockázatokkal és tünetekkel is, különösen időseknél.

Igyunk elég vizet!

Dr. Kázár Ágnes háziorvos az Északnak a témában nyilatkozva megkülönböztette a meleg- és hidegfront okozta hatásokat.

Általánosságban elmondható, hogy a meleg- lelassít, a hidegfront pedig hajlamosít a szív- és érrendszeri betegségek megjelenésére. A szépkorúaknál gyakrabban jelentkezhet fejfájás vagy álmosság, illetve epe- és vesegörcsök. Ezek az erek rugalmasságával és a keringéssel összefüggésben megmutatkozó tünetek. Az embóliaveszély és a hatására kialakuló infarktus esélye is nagyobb. Már meglévő ízületi bántalmaknál erős csontfájdalmak jelentkezhetnek. Melegfrontnál pedig meglassultságot és levertséget is tapasztalhatnak az érintettek. A nagy szél pedig egyensúlyvesztéssel járhat. Fronthatásnál fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk és próbáljunk minél többet pihenni. Lehetőség szerint ködös, párás időben a lakásban tartózkodjunk.

(A borítóképen: Az időjárási front megviseli az idős szervezetet is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában