szépkorúak

2021.01.02. 19:30

Kapcsolataik éltetik őket

A szépkorúakat jövőtervezésre biztatja a megyei Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A koronavírus-járvány komoly kihívások elé állította a szépkorúakat és az idősügyi szervezetek vezetőit is 2020-ban. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének (NYÉSZ) elnökével beszélgettünk, hogyan teltek a szervezet mindennapjai a bezártságban.

Szabálykövető idősek

– Az a 40 napos elzárás, ami visszaköszön a latin nyelvű karantén szavunkban, ebben az évben sokszorosan letelt. A bezártság leginkább a nagyvárosok lakótelepein, erkély nélküli lakásokban élő nyugdíjasokat viselte meg – jelentette ki Teszárovics Miklós. – A vidékiek vagy a kerttel, udvarral rendelkezők mentálisan is könnyebben vészelik át a korlátozásokat. Az a tapasztalat, hogy az idősek szabálykövető magatartást tanúsítanak. Tehát viselik a maszkot, sőt korábban, a tavaszi hullám alatt még a kesztyűt is. A járványhelyzet legelső 4-5 hetét jellemzően otthoni tevékenységekkel töltötték a szépkorúak. Viszont ennek lejárta után már ők is megérezték a közösség, a társaság hiányát, és egyre rosszabbul viselték. Legtöbben azt fogalmazták meg, hogy az unokákkal, déd­unokákkal nincsen olyan kapcsolatuk, mint korábban volt.

A szövetség honlapját naponta ötezer fő olvassa, ezért hatékony információs forrás.

– Három alkalommal közleményben tájékoztattuk a hozzánk tartozó nyugdíjasklubokat és a tevékenységünk iránt érdeklődő nyugdíjasokat. Tekintettel a kialakult járvány­ügyi helyzetre, lemondtuk a karantén elején már előkészített programjainkat, amelyeket művelődési házakkal együttműködve szerveztünk volna. Kértük az idősebb korosztály tagjait, hogy az operatív törzs és a helyileg illetékes önkormányzatok intézkedéseit kísérjék figyelemmel. Igyekeztünk ezekről nagy olvasottsággal bíró weboldalunkon is tájékoztatást nyújtani. A Miskolc, Kazinczy Ferenc utca 3. szám alatt található irodánkat zárva tartjuk. Az ügyfélfogadás szünetel, az ajtóra kiírtuk telefonos elérhetőségeinket – tudatta a megyei NYÉSZ elnöke.

A járvány alatt hasznát vették tagjaik a korábbi számítógépes tanfolyamaiknak.

– Mivel a járványügyi helyzet hátrányosan érinti közösségeinket, ezért a klubvezetőket kértük, hogy a tagokat próbálják összefogni. Nagyon lényeges, hogy a hozzánk tartozó idősek a karantén idején is tartsák egymással a kapcsolatot telefonon, interneten. Emellett tervezzék a jövőt, hogy ne veszítsék el a reményt. Az első hullám vége után már arra tettünk lépéseket, hogy újraindítsuk a nyugdíjasklubokat. Nyáron sok szabadtéri, kis csoportos programot szerveztünk, mint például a bükki kirándulások és a hajdúnánási üdülések. Emellett a Szárnyaskerék Miskolci Kulturális Egyesülettől 50 darab tisztító- és fertőtlenítőszereket tartalmazó csomagot kaptunk. Ezeket Felsőtelekesen, Miskolcon, Nyékládházán, Ózdon és Sajókeresztúron osztottuk szét – sorolta a szövetség vezetője.

(A borítóképen: Teszárovics Miklós)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában