kártevők

2021.01.21. 11:00

Az enyhe idő kedvezett ismét a rágcsálóknak

Évek óta visszatérő probléma a patkányok jelenléte nemcsak vidéken, hanem a városokban is.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Ismét nagy számban jelentek meg a rágcsálók mindenhol, ugyanis januárig enyhe volt a tél, ami miatt újabb szaporulatok születtek, most pedig a hideg miatt még inkább közelebb húzódtak a lakott területekhez.

Rendkívül szapora

Hazánkban ma már a vándorpatkány az elterjedt. Rendkívül szapora faj, optimális körülmények között egy patkánypárnak évente 400-800 utóda is lehet. Évente három fő szaporodási időszaka van, kora tavasszal, nyár elején és ősszel, egyes esetekben azonban 6-8 alkalommal is kölykezhet. Érése rendkívül gyors, már három hónapos korában ivarérett.

A téli nagy hidegben jellemzően nem szaporodnak, mivel azonban szó sincs nagy hidegről, az ő „biológiai órájuk is megzavarodott”, így vélhetőleg újabb utódok születnek folyamatosan.

A klasszikus védekezés a különböző csalétkek, pépek, granulátumok, vagyis a méreg. Ezt azonban igyekeznek egyre többen kerülni, mivel a mérgezett, elhullott állat könnyen lehet az eledele a háziállatok mellett több vadon élő ragadozónak is, amelyeket így szintén elpusztítunk.

Biomegoldás a több éve ismert és alkalmazott ragacs, amely azonban csak megfogja az állatot, amelyet aztán vagy nekünk kell elpusztítani, vagy hosszadalmas szenvedésre ítélünk. A szintén klasszikusnak számító lecsapódó csapdák ebből a szempontból még mindig humánusabbak, hiszen gyors véget jelentenek.

Az interneten már számtalan csapdafélét találni, amellyel épen tudjuk elkapni a rágcsálót, és aztán eltávolítani a portánkról máshol elengedve. Egyszerű megoldásként bízhatjuk a dolgot szakemberre, aki csapdával, vadászgörénnyel, kotorékebbel dolgozik, de a saját macskánkra is támaszkodhatunk az ügyben.

(A borítóképen: A rágcsálók gyorsan szaporodnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában