internetezés

2020.12.12. 14:00

Hogyan csökkentsük balhémentesen a képernyőidőt?

Alakítsunk ki gyermekünk számára egészséges techkörnyezetet.

Pap Gyula

Ma már minden szülő előbb-utóbb szembenéz a dilemmával: szeretnénk, ha gyermekünk tájékozott lenne, könnyen barátkozna és magabiztosan használná a modern technológiát, de nem szeretnénk, ha a mobilozást túlzásba vinné, kockává válna vagy inkább online élné meg a világot. Szürke árnyalat, 30:60 módszer, értesítések minimalizálása – konkrét javaslatok Will Geddes kiberbiztonsági szakembertől, a Szülők nagy mobilkönyvéből.

Túlzott kütyüzés

Európában a tizenévesek negyede naponta több mint hat órát tölt internetezéssel, és nagy többségük véli úgy, hogy kapcsolata a mobiljával egészséges. A túlzásba vitt kütyüzés számos tünetet produkálhat: figyelemhiányt, türelmetlenséget, nyaki- és ízületi-, illetve látás- és hallásproblémákat, de bevariálhat az önbecsülésbe, a józan ítélőképességbe, valamint szociális kapcsolataink egészséges fejlődésébe is. Ha nem szeretnénk, hogy gyermekünk kapcsolata a mobiljával a normális tartományból kilengjen, néhány egyszerű praktikával megelőzhetjük a függőséget – a kutatások szerint ugyanis minden üzenet, komment, e-mail pittyenése rövid boldogságot, sőt izgalmat vált ki, és a gyerkőc így veszi újra és újra kezébe a mobilt, a következő adag pozitív élményre vágyva.

Mi a teendő?

Az első az értesítések letiltása. Nem feltétlen kell mindenről tudni, amiről a mobil jelzést küld. Feleslegleges lehet például a legtöbb applikáció vagy közösségi site értesítése. Érdemes csak azokat a jelzéseket engedélyezni, amikor valaki közvetlenül kíván kommunikálni gyermekünkkel. Hasznos lehet a szürke árnyalatos kijelző. A színek stimulálják az agyat, ez nem újdonság. Próbáljuk meg, hogy levesszük a színeket – azt tapasztaljuk majd, hogy csemeténk ritkábban néz rá a telefonjára. A Ne zavarjanak üzemmód bekapcsolása. Gyermekünk nagy valószínűséggel nem tartozik azon kevesek közé, akiknek minden pillanatban elérhetőnek kell lenniük. De beállíthatunk kivételeket is, így egészen biztosan nem marad le egy valóban fontos hívásról. Éjszakára mindenképpen ajánlatos ezt bekapcsolni, mert egyszerűen túl nagy a kísértés, amihez elég egy hangjelzés… A beszámolók szerint a lámpaoltás utáni képernyőzés drámai mértékben fokozza a tizenévesek napközbeni álmosságát.

Korlátok

A 30:60 perces szabály betartása. Ha nem házi feladatról van szó, egy gyerek esetében aligha akad olyan online tevékenység, amihez 30 percnél több időre van szükség. A szempanaszoknak és az ízületi károsodásoknak elébe menve, 30 perces kütyüidő után következzen 60 perces más, aktív tevékenység, amibe szuper, ha szemtől szembe beszélgetést is beiktatunk. Játékapplikációk esetén napi 60 perc még belefér a normál tartományba. Lényegesek a technológiamentes időszakok. Fontos, hogy a gyerekek el tudják különíteni, hol helyénvaló az eszközhasználat, hol nem (például étkezés, közlekedés közben, illetve közvetlen lefekvés előtt nem ajánlatos). Érdekes tény, hogy a tizenévesek háromnegyede szerint a mobiltelefon közelebb viszi a szüleihez. Ez is megerősíti, hogy az eszközhasználatot tiltani semmiképp sem érdemes, keretek közé tenni azonban szükséges – állítják a szakértők.

Abigél szigorú szabályokat alakított ki a „kütyüzést” illetően, melynek sarokköve a 21 órai lefekvés volt – telefon nélkül. Gyermekei okosan megértették a pihenés fontosságát, fogták, hogy jobb túl lenni a tanuláson mielőtt a készülékbe temetkeznek és így korlátok között volt tartható a használat. A problémák akkor jelentkeztek amikor az „apás” hétvégéken gyakorlatilag leépült minden korlátozás, párhuzamosan a gyerekek viselkedése is. Az egyéb feszültségek miatt is teljes függőség alakult ki, amelyet az anya kütyü elvétellel próbált orvosolni – eredménytelenül. Szülők, gyerekek között a telefon miatt olyan mély konfliktus alakult ki amelynek súlyos következményei lettek.

Olivér igyekezett követni a trendet, esetében az önismeret, önkorlátozás próbaköve lett a telefonhasználat. Nyitott személyiségének köszönhetően rengeteg barátra lelt a közösségi oldalakon – bár mint említette voltak rémes figurák is köztük – és azon vette észre magát, hogy ideje egy nagyon jelentős részét kötötte le a mobilkommunikáció, mely azonban nem mindig volt élvezetes, kevés új információt hordozott. Egyik napról a másikra felhagyott a chat-eléssel, el is hagyta a legnépszerűbb közösségi felületet. Egy idő után azonban hiányozni kezdtek a netes kapcsolatok, információk és visszacsekkolt. Azonban szigorú – önmaga által megszabott – rend szerint veszi igénybe, nem lóg a mobilon. Ezt nem is tehetné meg, az egyetemi tanulmányok sokkal több időt igényelnek, mint a középiskola anno.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában