Karácsony

2020.12.24. 11:30

A templomokban a hívek összegyűlhetnek

Az idei karácsony a járványhelyzet miatt a vallási felekezetek számára is rendhagyóan alakul.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Külön mise az időseknek

– Hozzászoktunk, hogy már december 24-én bensőséges hangulat van a templomban. Betlehemes játék, majd csendesség, amikor a családok megajándékozzák egymást és végül az éjféli mise – sorolta Juhász Ferenc atya, a Mindszenti templom plébánosa. – Most másképpen alakul: 16 órakor a gyerekek adnak elő egy rövid betlehemes játékot, ezt követően 16.30-kor lesz szentmise 65 év fölöttieknek. Mivel már vasárnap mondanunk kellett valamit a híveinknek, az akkori rendelkezéseket alapul véve, az éjféli mise idén valószínűleg elmarad. A karácsony esti szentmise a 65 év alattiaknak 18 órakor lesz, amely éjfélkor visszanézhető a városi televízióban. Csütörtök, péntek és szombat este, a szertartások után biztosítunk beszélgetős gyónási lehetőséget a plébánia tanácstermében, betartva a járványügyi előírásokat.

Gyermekműsor nélkül

A Magyar Református Egyház Zsinati Elnökségi Tanácsa novemberben engedélyt adott, hogy újra megnyíljanak a templomok.

– Az egyházkerületek önállóan eldönthették, szeretnének-e élni ezzel – tájékoztatott Almási Ferenc, a Deszkatemplom lelkésze. – Presbitériumunk felelősséggel végig gondolta: nem szeretnénk, ha az emberek elkapnák a fertőzést nálunk, de azt sem, hogyha zárva tartanánk, miközben más templomok kinyitnak. Betartva a higiéniai szabályokat, egyszerre 80 ember jöhet be a templomba. Vasárnaponként 8.30-kor, 10-kor és 16 órakor ugyanaz az istentisztelet hangzik el. A 10 órás élőben, online is megtekinthető Facebook-oldalunkon. A gyermekműsorok, a kántálás, a bűnbánati és a karácsony másodnapi alkalmak idén elmaradnak. Szenteste két istentiszteletet tartunk 15 és 16.30-as kezdéssel. December 25-én úrvacsorás istentiszteleteket tartunk a vasárnapi rend szerint.

Úrvacsora csak lélekben

Az evangélikus egyházban minden istentiszteletet megtartanak.

– A Miskolci Belvárosi Evangélikus Gyülekezetben megtartjuk az ünnepi alkalmakat, az állami előírásokat betartva – mondta Sándor Frigyes evangélikus lelkész. – A szociális távolságtartást biztosítjuk. A kézfertőtlenítő és a maszk kötelező. Egyházunk előírásainak megfelelően az istentiszteleteken nincs éneklés, orgonaszó viszont van. Úrvacsorát nem osztunk. Szenteste és karácsony első és másod napján is tartunk istentiszteletet 10 órakor, a gyerekek műsora elmarad, egyéni produkciókat hallhatnak a testvérek. Minden nyilvános alkalmunkat rögzítjük, ami később megtekinthető a YouTube-csatornánkon-on.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában