olvasókör

2020.11.14. 09:30

Megtalálták az utat a könyvekhez

A Herman-gimnázium tanára nem akart beletörődni, hogy a diákok nem szakítanak időt az olvasásra.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

A Herman Ottó Gimnázium olvasóköre is csatlakozott Szabados Ágnes műsorvezető, riporter „Nincs időm olvasni!” kihívásához. Az akció 2017-ben kezdődött az online térben annak érdekében, hogy a közösség erejével az olvasás visszakerüljön a mindennapokba.

Titkos összetevők

– Sokszor ajánlottam a nem annyira olvasós, de olvasni vágyó gyerekeknek könyveket, de mindig az volt a válasz: „tanárnő, nincs nekem arra időm!” – mesélte az Északnak Draskóczyné Szabó Noémi Nóra, a Herman Ottó Gimnázium magyartanára és könyvtárosa. – Én persze rávágtam a szokásos közhelyet, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szeretné, sőt még Stephen Kingtől is idéztem nekik: „A trükk abban áll, hogy az embernek meg kell tanulnia kis és nagy adagokban olvasni.” Ez persze egy kicsit elgondolkodtatta őket, és jó esetben egy-egy diák úgy reagált, hogy „rendben, de mit olvassak? No, ezen a kérdésen már csak ritkán jutottam túl sikeresen. Úgy éreztem, hogy a probléma nem az általam ajánlott könyvekkel van, hanem azzal, hogy én, a felnőtt, a tanár ajánlottam azt – világított rá a problémára Noémi.

Azzal folytatta, hogy valamelyik könyves fórumon keresztül látóterébe került a „Nincs időm olvasni!” kihívás.

– Természetesen rögtön felkeltette az érdeklődésemet, hiszen Szabados Áginak sikerült elérni azt, amit nekem nem: az emberek, akik csatlakoztak a kihíváshoz, mindennap, ha csak egy kicsit is, de olvastak. Figyelni kezdtem, hogy mi a titok nyitja, és arra jöttem rá, hogy a közösségben rejlik az erő, de egy olyan közösségben, amely egy irányba halad. A fordulópont azonban akkor következett be, amikor rátaláltam a szintén Szabados Ági által vezetett NIOK könyvklubra. Mondhatjuk, hogy a birtokomba került a titkos összetevők közül az utolsó kettő: az online tér és a közös könyv. A Herman Könyvklub létrejöttéhez Ági novemberi témája adta az utolsó lökést: „egy könyv, ami gyerek szemszögéből íródott.” Most már nincs más dolgunk, mint olvasni és várni. Várni a csatlakozni vágyókat – tette hozzá reményteljesen Noémi.

(A borítóképen: Az olvasást népszerűsíti a kezdeményezés, amelyhez a miskolci Herman-gimnázium diákjai is csatlakoztak (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában