füstmentes világnap

2020.11.19. 18:30

A dohányzás, valamint a COPD-tüdőbetegség

A COPD egy gyógyíthatatlan, de megelőzhető és kezelhető betegség.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock

Hazánkban jelenleg öt-hatszázezer krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő beteg él. A betegség a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával járó, fokozatosan súlyosbodó betegség, amely során a légutak beszűkülnek és a tüdőszövet károsodik, tehát a tüdő gyors öregedése zajlik.

Kialakulásának leggyakoribb oka a dohányfüst, illetve más mérgező gázok és porok belégzése. A COPD-s betegek nagy többsége tehát, a jelenlegi vagy egykori dohányosok közül kerül ki. A betegség első tünetei a reggeli köhögéssel, illetve a fokozott köpetürítéssel jelentkeznek. A legnagyobb gondot azonban az okozza, hogy a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők jelentős része csak évtizedekkel az első tünetek megjelenése után fordul orvoshoz. Jellemzően a zavaró köhögés miatt.

A dohányosok korai és rendszeres légzésfunkciós szűrése akár már 30 éves korukban felvetheti a krónikus obstruktív tüdőbetegség gyanúját. A dohányzás korai abbahagyása révén lassítható a tüdő öregedése, a légzésfunkció romlása, és akár meg is előzhető a COPD kialakulása. A nehézlégzés csökkentésére, illetve a betegek életét leginkább fenyegető súlyos állapotromlások vagy tüdőrohamok megelőzésére ugyan modern gyógyszerek állnak rendelkezésre, de ezek hatékonysága sem képes ellensúlyozni a dohányzás káros hatásait. A kezelés alapja tehát a dohányzás abbahagyása.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Tüdőröntgen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában