Kisállat

2020.10.28. 17:00

Orvosi tippek kezdő állattartók számára

Legújabb állatorvosi rovatunkban olvasóink kérdéseire válaszolunk.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A sorozat első darabjában arról beszélgettünk egyik szakértőnkkel, melyek az első lépések az állatorvosnál, hogyha új kutyát fogadunk be.

– Manapság már az állatorvosi ellátás nem hasonlít a háziorvosi ellátáshoz – tájékoztatott dr. Puskás Gábor kamarai specialista, praxisvezető állatorvos. – Éppen ezért javasolt hosszú távra választani állatorvost, ha újonnan szerzünk be egy kedvencet. Az egyik legfontosabb szempont, hogy legyen bizalmunk a szakember felé. Hogyha egy szakrendelőre esik a választásunk, ott többféle szolgáltatást és nagyobb eszközparkot találunk. Viszont fontos tudatosítani, hogy az elmúlt 30 évben annyit fejlődött az állatorvos-tudomány, az állatorvosok szakosodtak, így ma már alig létezik mindenhez értő állatorvos. Ehhez hozzájárul, hogy egyre népszerűbb a hobbi- és az egzotikus állatok tartása. Tehát a gazdinak érdemes meggondolnia, hogy mennyire speciális a betegség, amivel állatorvoshoz szeretne fordulni. Például egy baleset esetén akár meg is mentheti a kedvenc életét, mert hamarabb jut szakszerű segítséghez. Viszont egy védőoltást egy alapellátást nyújtó állatorvos is be tud adni.

Kötődnek az orvoshoz

Az állatorvosi rendelőben fontos betartani a közösségi szabályokat.

– Az állatorvosnál mindig legyen nálunk az oltási könyv, lehetőleg az addigi kórlapok, póráz és nyakörv. Olyan gazda kísérje el a betegek, akire hallgat, aki képes fegyelmezni az állatát. Az is problémát jelenthet, hogyha csak olyankor ülnek be az autóba, amikor az állatorvoshoz mennek. Ilyenkor összekötődhet a kedvencben, hogy az utazásnak mindig rossz vége lesz, és eleve szorong majd a gépkocsiban. Az oltásnál komolyabb, fájdalmas beavatkozások altatásban történnek. A kisebb kellemetlenségeket pedig jól tolerálják négylábú barátaink, gyógyuláskor hálásak, és személyesen megjegyzik az állatorvost – tudatta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában