Közlekedés

2020.10.23. 11:30

Már az autók is készülnek a télre

A gumiköpenyek állapotát, a keréknyomást is ellenőriznünk szükséges a tél küszöbén.

Pap Gyula

Téligumi csere

Fotó: Kozma István

Az autó felkészítése a téli üzemre egy semmiképpen nem elhanyagolható művelet, ha nem akarunk fagyban az országút mellett dekkolni vagy a nem induló autó helyett alternatív közlekedési megoldást keresni reggelente. A hűtő- és ablakmosó folyadék, az akkumulátor, az abroncsok állapota sarkalatos kérdés a téli autóüzemeltetésnél. Télen esőben, hóban, latyakban is többet autózunk. Nagyon nem mindegy, hogy miként látunk ki autónkból. Ha az ablaktörlő lapát csíkot húz, netán radíroz az ablakon, akkor eljött a csere ideje. Ablaktörlőnk élettartamát növelhetjük, ha télen meggátoljuk a szélvédőre fagyását, garázs híján annak felhajtásával, akár reklámújság aláhelyezésével.

Átvizsgálják

Ujlaki László, a Borsod Autó Kft. vizsgabiztosa megkeresésünkre elmondta: október elsejétől kérés nélkül ellen­őrizzük minden hozzánk betérő autó ablakmosó és hűtőfolyadékának fagytűrő képességét. A világítóberendezések működését és beállítását is kontrolláljuk. A gumiköpenyek állapotát, a keréknyomást is ellenőriznünk szükséges. Javasoljuk a téli gumira váltást, már jön a 7 fok alatti hőmérséklet. Fontos továbbá az ablaktörlők állapota, a fűtőberendezések működőképessége – mondta el a szakember. – A műszaki átvizsgáláson kívül érdemes olyanra is figyelmet fordítani, mint a gumiszőnyeg cseréje, a behordott havas, saras lé meggyorsítja a korróziót és az elektronikának is árthat – teszi hozzá.

Óvatosság, türelem

Télen számoljunk azzal, hogy indulás előtt tudjuk teljes mértékben letakarítani az autót, akár a hótól, akár az ablakokat a jégtől. Melegíteni is érdemes közben a motort, többet persze nem, 2-3 percnél több alapjáraton pöfögés ugyanis a dízelmotoroknak sem ajánlott. Jobban járunk magunk is, az autó is, a környezet is, ha óvatosan útnak indulunk. Ügyeljünk, hogy bőséggel hagyjunk menetidőt, biztonságfokozó tényező, ha nem kell sietnünk, ha vezetés közben nem kell az órát nézzük, azaz arra tudunk koncentrálni, amire valójában kell.

Pollenszűrés hidegben is

A kilencvenes években a személygépkocsikban megjelent utastéri pollenszűrő egyrészt hasznos, hiszen általa kevesebb por és pollen jut az utastérbe, ugyanakkor eltömődésével blokkolja a szellőzőrendszert. Ha pedig utóbbi nem tud megfelelően működni, akkor télen nem csak a fűtés, a párátlanítás sem lesz megfelelő, nem fogunk megfelelően kilátni.

A pollenszűrő cseréje legalább évente ajánlott, praktikus a tél előtt, hogy a párátlanítás a lehető legjobb legyen. A légkondicionáló használata jelentősen gyorsítja a folyamatot. A klíma járatása amúgy is ajánlott, annak érdekében is, hogy tömítései ne váljanak porózussá, ne engedjék ki a rendszerben lévő gázt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában