Növénytermesztés

2020.09.07. 08:00

Ültethetünk banánfát, de nem bírja a hideget

A szakértő nem javasolja, hogy kint hagyjuk télire, mert nem bírja ki a hideget.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az utóbbi években egyre nagyobb divatja van a banánfának, egyre többen vásárolják és nevelik. Olvasónk afelől érdeklődött, hogy lehet-e az udvarra ültetni, vagy csak lakásban érdemes tartani.

Egyre több hazai kertészetben található meg a banánfa különböző változata, amelyek nem a klasszikus déligyümölcsöt termő növények. Azonban számtalan fajtája van, nálunk inkább a törpe-, a dísz- és az úgynevezett télálló banán vásárolható, amelyek virágot, vagy termést csak a legritkább esetben hoznak. Konkoly Andrea dísznövénykertész, a Dr. Park tulajdonosa azonban nem nagyon javasolja, hogy ezeket télire kiültessük az udvarunkra.

– Lágyszárú növényről van szó, amely nem bírja a fagyokat, még alapos takarás, mulcsozás esetén is kicsi rá az esély, hogy kibírja a telet. Inkább bent érdemes tartani, persze nyárra kitehetjük, azonban szélvédett hely kell neki, és a túlzott napfény sem jó, ha éri. Üvegházban, télikertben 10-15 fok mellett is jól érzi magát, de fontos, hogy elég fényt kapjon. Lehet párásítani is a levelit, ugyanis a párás időt kedveli – mondta a szakértő.

A fejlődő növényt érdemes évről évre nagyobb cserépbe ültetni, és lehet klasszikus trágyával is a tápanyagokat pótolni számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában