Állatvilág

2020.09.30. 08:00

Madárlesen október első hétvégéjén

Madármegfigyelő napokat tartanak, megyénkben is színes programokkal várják az érdeklődőket.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a Bird Life, madártani szervezetek világszövetsége indította 1993-ban. Az október első hétvégéjére szervezett rendezvénysorozaton szakmai és közösségi célokat támogatnak, információt gyűjtenek az őszi madárvonulásról, ingyenes országos programjaikkal igyekeznek kicsalogatni az érdeklődőket a szabadba, hogy a madármegfigyelés élményében együtt osztozhassanak. Hazánkban a program koordinátora, a BirdLife képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Madármegfigyelés és gyűrűzés

Az MME 18 megyében és Budapesten 48 helyszínen várja az érdeklődőket színes programokkal október első hétvégéjén. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében például a Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomáson, Gelejen a Halastavaknál, Mezőkövesd és Bogács között, Hoór-völgye víztározónál, a kazincbarcikai vasútállomáson, valamint Tiszabábolnán madármegfigyelésre és madárgyűrűzésre várják a kicsiket-nagyokat egyaránt. Bővebb és pontosabb információ az internetes oldalon érhető el. A madármegfigyelésekhez a terepi vezetők kézi távcsövet, lehetőség szerint erős nagyítású állványos teleszkópot is biztosítanak de akinek van saját távcsöve, annak érdemes magával vinnie. Aki nem szeretne túrázni, választhatja a madárgyűrűzést kínáló helyszíneket, ott a szakemberek a vendégekkel együtt ellenőrzik a közelben álló hálókat, a befogott madarakat, melyeket mindenki testközelből megcsodálhat.

A túra résztvevői sem maradnak le a madárgyűrűzésről, mert a séták többnyire a gyűrűzési helyszínről indulnak és oda is térnek vissza, így az érdeklődők a négy-öt órás rendezvények időtartama alatt mindkét élménynek részesei lehetnek. A programokra nem szükséges előzetesen jelentkezni, elég a kiválasztott helyszínre menni a megadott időpontban – írja az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület internetes oldalán.

Érdemes körülnézni

Tavaly 35 országban, 1089 helyszínen több mint 4,2 millió madarat figyelt meg 29 ezer résztvevő. Mivel az EMN játékos verseny is, a megfigyelők és a megfigyelt madarak számai alapján választanak győzteseket a virtuális dobogóra. Magyarország a korábbi években is előkelő helyeket foglalt el. Ehhez nem csak szervezett helyszínen való részvétellel tudunk hozzájárulni, hanem egyénileg is. Hiszen bárki megszámolhatja a kert, az utca, a közeli park madarait és elküldheti ezeket az adatokat a program oldaláról letölthető, okostelefonon is kitölthető elektronikus űrlapon október 4-e vasárnap 16 óráig (elektronikus űrlap). Az adatokat az MME összesíti és továbbítják a nemzetközi koordinációs központba. Majd az eredményről október 5-én hírt ad az egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában