chilinap

2020.09.11. 15:00

Ezt a programot te is csípni fogod

Termelők érkeznek az ország több pontjáról is a miskolci rendezvényre.

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Már harmadszor szerveznek a csípőset kedvelők örömére a kóstolás lehetőségével egybekötött vásárt a megyeszékhelyen, amelyet idén is különböző programok kísérnek. A rendezvény szlogenje szerint a kilátogatók csípni fogják a programot.

A kilencvenes évek végén és a kétezres évek elején lett divatos a chili Magyarországon, ekkortól van egyre nagyobb trendje, ami persze nem csoda, hiszen a magyar gasztronómiában egyébként is hagyomány van a csípős ízeknek a csípős paprikának, mondja Jakab Zsolt termelő, a mi-CHILI-nk tulajdonosa, a rendezvény főszervezője. Ma már száz körüli termelő van az országban, megyénkben néhányan, akik közül majdnem mindenki jelen lesz a miskolci programon. A hazánkban korábban elterjedt csípős paprikákhoz hasonlóan a chilinek is a kapszaicin hatóanyaga miatt érezzük a csípős ízét, ahogy a szakember mondja: a különbség csak abban van, hogy miként hat az emberi szervezetre. Hozzátette: ez is egy tudomány, amelynek pontos ismeretéhez, ízleléséhez olyan szakemberekre lenne szükség, mint a bornál a sommelier.

A III. Miskolci Chilinapot szeptember 12-én tartják a Medvetalp Bistroban 10 órától este 20-ig. A termelők között ott lesz a Nyúli Tüzes Chili Nyúlról, Rob-Chi Vértesacsáról, a Pokoli Konyha Abádszalókról, az Ár Kert Sajóvámosról, Lax Gábor Putnokról, a Beszósz Manufaktúra Debrecenből és persze a házigazda miskolci mi-CHILI-nk. A kilátogatók nem csak a nyers chilipaprikákkal ismerkedhetnek, hanem azok feldolgozott formájával, és olyan ételekkel is, amelyek meghatározó eleme, fűszere a chili.

Emellett egyéb termelők, kézművesek, kiállítók is jelen lesznek, így mézeskalácsos, ásvány ékszerek, vagy kézműves szappanok, de az Észak-keleti Átjáró Egyesület, a Baráthegyi Major – Szimbiózis Alapítvány, illetve a Népmesepont is képviselteti magát.

Zenei programokban sem lesz hiány, amelyet a Mintha zenekar és a Nahaj Akusztik biztosít, de lesznek dzsessz sztenderdek is. A gyerekeket mesékkel várja Erdei Sándor Zsolt, de lesz hordó lovaglás és kézműves foglalkozás is. A rendezvényre a belépés ingyenes, Jakab Zsolt pedig azt is hangsúlyozta, hogy minden résztvevő és fellépő önként, ingyen érkezik a programra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában