Kertművelés

2020.09.08. 08:30

Bizony, készülni kell már a télre is

Szeptemberben már sokkal kevesebb a tennivaló a kiskertekben, mint az elmúlt hónapokban volt.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az elmúlt hétvégén még megmutatta magát a nyár, de ismerve a természet rendjét nagy melegek már akkor sem lesznek, ha egyébként enyhe őszt kapunk. Napközben még jó az idő, de elkezdett hamarabb sötétedni, és az éjszakák egyre hűvösebbek lesznek, így amikor a szeptemberi tennivalókról beszélünk a kiskertekben, akkor bizony az év lezárása és a télre készülés is megjelenik közöttük.

Ne erőlködjön

Szeptemberben még rengeteg növényük érik, viszont olyanok is szép számmal akadnak, amelyek túl vannak az életciklusuk termő részén és vagy elpusztulnak, vagy vegetatív állapotba kerülnek. Azért szeptemberben is van mit ültetni, így a zöldségfélék közül például a hónapos retket, fejes, áttelelő salátát, spenótot, sóskát, kaprot, őszi mákok, fokhagymát. Ilyenkor érdemes a hagymás, évelő virágot „eldugni”, és ez a szamóca ültetésének, tőosztásának időpontja is. A meglévő szamócánkat egyébként is érdemes szeptemberben még átnézni, az indákat levágni róla, hogy ne fordítson már nagy energiákat a fejlődésre.

De más növények esetében is feladat megakadályozni a további fejlődésre fordított energiákat annak érdekében, hogy beérlelje a már meglévő, de még zöld terméseket. Így például a paradicsomnál az új szárakat és a virágokat már érdemes eltávolítani, betakarítható paradicsom ezekből már csak november eleje felé lenne, amit egyáltalán nem biztos, hogy be tud még érlelni a növény. Ha szeretnénk még némi zöld paradicsomot októberben elrakni, akkor hagyhatunk virágot, de tekintve a hűvösebb időt és a kevesebb napsütést nem biztos, hogy érdemes kockáztatni a növényen már meglévő paradicsomok érését. Idén egyébként is később kezdett érni a szokásostól, így a legtöbb kiskertben még ezekben a hetekben is nagy mennyiségben van mit szüretelni. Már, ha a növényt nem tették eddig tönkre a gombabetegségek, vagy a poloskák.

Dobjuk ki

Ugyanez áll a paprikára is. Ne hagyjuk már szárat növeszteni, virágozni, szedjük le a nem egészséges terméseket. Ha pedig még szeretnénk, hogy beérlelje, ami van rajta, akkor lazítsuk meg egy kicsit a talajt.

Az ökogazdálkodást folytatók közül sokan követik azt a módszert, hogy a letermett, elpusztult növényt a földben hagyják, vagy kihúzzák, de a kertben marad talajtakarásnak, talajjavításnak. Azonban tekintve az idei nagy gombabetegség dömpinget meglehetősen nagy a kockázata, hogy ezzel „átteleltetjük” kertünkben a kórokozót, ami a tavaszi ültetés után azonnal támad. Így érdemesebb kihúzni a kiszolgált növényt és kidobni a zöld hulladékkal. Komposztba kerülve szintén kockáztathatjuk a gombák áttelelését.

Ha nem szedtük még fel a burgonyát, sárgarépát, akkor ezt ne halogassuk túl sokáig, ugyanis a hajnali, reggeli pára, a több eső miatt könnyen rothadásnak indulhat.

Öntözzük

A tökfélék még vígan virágoznak és hozzák, érlelik a terméseket, de az ő esetükben is érdemes ritkítani a biztos beérés érdekében. Mivel vízigényes növényfajtáról van szó érdemes az öntözésre továbbra is figyelmet fordítani, ellentétben például a paprikával, amely ilyenkor már kevesebb vízzel is beéri.

(A borítóképen: Az ősz slágere a tök lesz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában