olvasás

2020.08.18. 14:00

Többféle változata is elérhető már a kötelező irodalmaknak

A nyári szünet utolsó heteiben érdemes elővenni a kötelezőket, vagy felfrissíteni emlékezetünket az olvasmányok történeteivel kapcsolatosan.

Apagyi Beáta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A kötelező olvasmány a nyári szünet felhőtlen mindennapjait beárnyékoló tényező. A diákok nagy része nem szívesen veszi rá magát, hogy ezzel az elfoglaltsággal töltse a vakációt, azonban sok esetben már a szeptemberi évkezdéskor szükséges a korábban elkészített olvasónaplót leadni. Aki nem szeret olvasni, rövidített, filmesített verziókkal próbálja meg kiváltani az olykor vaskos köteteket.

Könnyedebb átiratok

A Miskolc főutcáján található egyik könyvesbolt munkatársa elmondta, hogy általában a nyár végén kezdenek el jobban érdeklődni a kötelezők iránt, de arra is van példa, hogy valaki már júniusban lecsap rá.

– Az árak egész évben stagnálnak, így nincs jelentősége, hogy ki melyik időszakban jut hozzá. Általában a szülők a csemetékkel együtt érkeznek és választják ki az épp aktuális olvasmányt. Könnyebb helyzetben vannak a mai fiatalok, azontúl, hogy a filmesített változatokat, a rövidített verziók adta lehetőségeket is kihasználhatják, már könnyebb nyelvezetű, kevesebb lapszámú átiratok is vannak. Leginkább az irodalomtanár dönti el, hogy melyik változat a megfelelő, a régi klasszikus, vagy a könnyedebb átirat. Ha a fiatalok be is térnek hozzánk, sorozatok, filmek könyves változatát keresik – avatta be portálunkat a részletekbe Marcsi, a könyvesbolt kollégája.

Nosztalgikus kötelezők

Katalin kislánya hatodik osztályos évét kezdi meg szeptemberben, idén Gárdonyi Géza, Egri csillagok című regényével ismerkedik.

– Csakúgy, mint a többi gyermek, ő sem szeret az iskolai kötelességekkel foglalkozni a nyári szünet idején. Az olvasmányokon körülbelül két hét alatt átrágja magát, de természetesen, ha lassabban halad, az megnöveli a napok számát. Bár szeret olvasni, mégis a könyv témájától függ, hogy élvezi a vele töltött időt, vagy borzalmasan unja. Ha végképp úgy érzem, hogy elvesztette a motivációját, meg szoktuk nézni a filmes adaptációkat, ez tovább szokta lendíteni. Amikor én hasonló korú diák voltam, szintén ezeket a könyveket olvastam, így könnyen tudok neki segíteni, hiszen már ismerem a történeteket, nosztalgikus feleleveníteni azokat a kislányom írása által, amikor ellenőrzöm az olvasónaplóját. Mindenképp fontosnak tartom, hogy a gyerek a nyári szünet alatt is foglalkozzon a kötelező olvasmányokkal, sokan ezeken kívül mást a kezükbe sem vesznek, pedig akadhat olyan alkalom vagy ép mű, amely hatására teljesen megváltozik az olvasásról alkotott képünk – véleményezi a témát az anyuka.

Digitális segítség

– Problémát jelenthet, hogy a gyermeket egyedül hagyják a kötelező olvasmánnyal, nem kapnak előzetes megfigyelési szempontokat, mankókat, melyekre támaszkodhat. Fontos, hogy a gyerekekkel megszerettessük az olvasást, és megismerjenek fontos történeteket. Egész egyszerűen azért, mert ezek formálják az ember jellemét és fejlesztik számos készségét, mint például a képzelőerő, empátia, szókincs, kifejezőkészség. Néha engedem, hogy csak olvassa a gyermek a könyvet folyamatosan, ne kelljen megállnia, kiírni a neveket, helyszíneket. Ehelyett inkább olyan gondolkodtató feladatokat találok ki, amelyek miatt muszáj végiggondolnia a történetet. Továbbá az olvasást digitális appok is segíthetik, amelyet elég, ha a telefonjukra letöltenek, a könyvek cipelése helyett. Azonban a digitális szövegekkel nem árt óvatos lenni. Egyre több a tanuló, aki nem ismeri a tartalomjegyzéket és lábjegyzetet. Mindenképp adjunk nyomtatott könyvet is a kezükbe – írja a digitaliscsalad.hu oldalon Fegyverneki Gergő, digitálispedagógia-szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában