Állatvilág

2020.08.06. 07:00

Fesztiválozó terápiás ebek

A segítőkutyák képesek akár egy lámpát is leoltani, ha arra van szükség.

Detzky Anna

Forrás: Négylábú Segítők Egyesülete

Kutyáik ügyességét mutatta be a fesztiválozó gyerekeknek a Hernád Fesztiválon a Négylábú Segítők Egyesülete.

Gyerekeknek és szülőknek

– Második alkalommal hívtak meg minket Hernádszent­andrásra erre a többnapos rendezvényre, idén július 25-ére. A helyi plébánia melletti területen, a Gyerekszigeten állítottuk fel a sátrunkat, és kifejezetten a kicsik számára hoztunk programokat – számolt be Szécsi Annamária, a Négylábú Segítők Egyesületének elnöke. – Több állomás is volt itt, arcfestés, lovaglás, népmesei motívumokkal kapcsolatos vetélkedő és a mi kutyás akadálypályánk, amit szintén ki lehetett próbálni. Főként az engedelmességi alapfeladatokra és egyéb kutyás trükkökre koncentráltunk. Például bemutattuk, hogy Buby, a mozgássérülteket segítő kutya, hogyan kapcsol le egy lámpát utasításra. A szülőknek pedig a felelős állattartásról és a kutyanevelésről tudtunk pár szót mondani.

Nyitottsággal

Korábban a helyi tanodában már szervezett az egyesület egyik tagja kutyás foglalkozásokat.

– Nagyon pozitívak a tapasztalataink a rendezvényről, és hálásak vagyunk a meghívásért. Annak ellenére, hogy nem gazdag településről van szó, nagy nyitottsággal, érdeklődéssel érkeztek hozzánk az emberek. Talán annak is tulajdonítható ez, hogy a helyiek saját maguk által termesztett növényekből készítenek kézműves termékeket – lekvárokat, szappanokat, szörpöket, teákat – a polgármester kezdeményezésére. Más néven Bioszentandrásként is emlegetik a települést. Sok állattartó van, de inkább haszonállatokat tartanak. A kutyákat pedig házőrzőnek tekintik. Viszont mivel az egyik tagunk, Réka hernádszentandrási, általa már nem ismeretlen a községben a terápiás kutya fogalma. Olyan is előfordult már, hogy más településekről hívtak meg sérülteket egy rendezvényre, ahol Viktor nevű kutyájával bemutatta, hogyan is működik a terápia egy állattal – mondta az egyesületi elnök.

Másfél éves képzés

Több önkéntes segítőre lenne szükségük ahhoz, hogy vidéken is tarthassanak képzést.

– A visszajelzések alapján az a benyomásunk, hogy lenne rá igény, hogy vidékiek is eljárhassanak a tanfolyamainkra. Viszont sajnos csak így, egyedi esetekben van rá kapacitásunk, hogy kimozduljunk Miskolcról, illetve Mezőnyárádról. Ahhoz sokkal több önkéntesre lenne szükségünk, hogy ezt megoldjuk. Ugyanis egy vizsgával rendelkező terápiás kutyának másfél évig kell a gazdájával képzésre járnia. Nyárra nincs már komolyabb tervünk, gőzerővel gyakorolunk Bubyval a szeptemberi záróvizsgájára, ami a koronavírus miatt elmaradt. A Csilla Bárónő Szeretetotthonban heti rendszerességgel megfordulunk. Emellett most nyílik egy óvoda és iskola a sajátos nevelési igényű gyerekeknek a Selyemréten, és bízom benne, hogy ott is lesz igény a foglalkozásaimra – bizakodott terápiás kutyakiképző.

(A borítóképen: Akadálypálya is volt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában