kézműves vásár

2020.07.21. 14:00

Termelői nap polgári hangulatban Miskolcon

A Miskolci Termelői Nap túlélt mindent, a rendezvény ötlet­gazdája pedig már Miskolctapolcára­­­ tervezi a piacot.

Nyikes Zita

Forrás: ÉM

Ötödik éve töretlen sikerrel fut a termelői nap, amelyről már az első alkalommal látszott, hogy sikerre van ítélve. Hogyan kezdődött? – erről kérdeztük a rendezvény ötletgazdáját, valamint a rendezvény szervezőjét, meghívott vendégeket, árusként részt vevő termelőket.

Az elsőn, és azóta is

– Sokat dolgozunk azon, hogy az első Miskolci Termelői Nap egyáltalán megszülessen. A hegyaljai termelői piac minden hónap második vasárnapján van, Miskolcon az első vasárnap a régiségvásár miatt foglalt, ezért döntöttünk a harmadik vasárnap mellett – meséli Blaskó Krisztián, aki akkor a Miskolc Bolt vezetője volt és kiváló kapcsolatokkal rendelkezett a megyénkben minőségi élelmiszereket és kézműves termékeket előállító termelőkhöz és gyártókhoz. Első körben a bolt beszállítóit szólították meg, aztán, ahogy híre ment a rendezvénynek, folyamatosan jelentkeztek az árusok.

– Olyan sikerünk volt, hogy pár óra alatt elkapkodták a kézműves sajtjainkat – eleveníti fel az első termelői nappal kapcsolatban Szilágyi Tibor, a Zempléni Sajt tulajdonosa. – A miskolci piac nagyon jó hangulatú. A törzsvásárlóink pedig előre telefonálnak, hogy milyen terméket tegyek el nekik. Szeretik a házi vajunkat, az érlelt sajtjainkat.

Fotó: Ádám János

Benne volt a kosárban, hogy a termelői napon színes programokkal várják az érdeklődőket: bábszínházzal, táncházzal, koncertekkel, állatsimogatókkal, kóstolókkal, gyermekprogramokkal, játszóházakkal. Vendégtelepüléseket is hívtak, valamint egy-egy civil szervezetet, aminek alkalmat kínált az esemény a bemutatkozásra.

Egyszer, sokszor

– Sokszor vettünk részt a termelői napon a rajz- és fotópályázatunk kiállításával, ünnepélyes díjátadással. Minden alkalommal kézművesjátszóházzal vártuk a családokat. Van olyan önkéntesünk, aki egy ilyen termelői nap során ismert meg bennünket, és csatlakozott hozzánk. Többen itt jelentkeztek az alapítványunk közreműködésével szervezett Szépkorúak Akadémiájára – meséli Matiscsákné dr. Lizák Marianna, a Minőies Alapítvány titkára.

– Többször volt alkalmunk bemutatkozni a településünkkel a termelői napon. Elsősorban a friss zöldségekkel, amelyeket a faluban termelünk. Azt tapasztaljuk, hogy a minőségi, úgynevezett falusi élelmiszerekre egyre nagyobb az igény. Természetesen a település értékeit és programjait is bemutattuk egy-egy alkalommal – emlékszik vissza Szemán Ákos, Taktaharkány polgármestere.

Egyből népszerű

– Ez egy ismert rendezvénytípus volt már akkor is a világban, de Miskolcról akkor még hiányzott. Azt gondoltuk, hogy szó szerint és képletesen is adjunk teret ennek a műfajnak, így jött képbe az Erzsébet tér, ami méretében és hangulatában egyszerre tud polgári lenni és egyszerre tudja befogadni a vidéket is – meséli Kiss János azzal kapcsolatban, hogy honnan jött az ötlet, aki 2015-ben Miskolc alpolgármestere és önkormányzati képviselője volt.

Rákérdezünk arra is, hogy mi alapján döntötték el, hogy mi kerüljön a kínálatba.

– Minden, ami ehető és iható, és kistermelői szinten előállítható. És persze kézzel készített játékok, ajándéktárgyak, apróságok, amik élményt és örömet okoznak. De nem csak kenyéren él az ember, ezért mindig törekedtünk arra, hogy párhuzamosan jelen legyen a kultúra is – fogalmaz az ötletgazda, hangsúlyozva, hogy a Miskolci Termelői Nappal a legfontosabb elképzelés az volt, hogy a ne csak a bevásárlásról szóljon.

Jövőkép öt év után

– Azt mondanám inkább, hogy azzal indítottuk útjára a rendezvényt, hogy az életmódról szóljon – emeli ki Kiss János. – Arról, hogy nem tömegterméket akarunk vásárolni egy nagyáruházban, hanem kézműves, kis szériás árukat közvetlenül a termelőktől. És amikor végeztünk a vásárlással, van terünk arra, hogy egy kicsit beszélgessünk, hallgassunk egy kis helyi muzsikát élőben, kóstoljunk egy finom ételt vagy a gyerekek szalmabálákon egyensúlyozzanak, ugráljanak. Igyekeztünk egy békebeli piknikvilágot varázsolni Miskolc belvárosába.

Fotó: Ádám János

Öt év elteltével az alapító ötletgazdának a jövővel kapcsolatban is határozott elképzelései vannak.

– Azt gondolom, hogy öt év alatt megszerették a miskolciak a termelői napot. Elindult egy marketingfejlődés a rendezvény körül, kezd kialakulni egy brandjelleg, ezen az úton kell továbbmenni, szerintem. Látszik, hogy egy olyan rendezvény, ami megéli az ötödik születésnapját, túlél még egy koronavírus-járványt is, az otthon van Miskolcon. Sőt, egyre több otthont kell itt találnia. Éppen ezért nagyon szeretném, hogy amikorra Miskolctapolcán is kialakul egy megfelelő minőségű tér, a termelői nap ott is rendszeres vendég legyen – mondja Kiss János, aki jelenleg a miskolctapolcai fejlesztésekért felelős miniszterelnöki biztos.

Egyedien

– Az egyik októberben kukoricát lehetett morzsolni. Be tudtunk szerezni gyökeres, címeres kukoricát, fonott kosarakat, csuhéban kukoricacsövet. A gyerekek ültek a kosarak mellett a szalmabálán, és örömmel morzsolták a kukoricát. Mint aki sohasem csinált még ilyet. De sokat dolgoztunk azon is, hogy a bükkaranyosi postakocsi eljöjjön. Külön útengedélyre volt szükség, hogy eljusson Miskolcra. Egy-egy belvárosi körre be lehetett ülni egy szépen felújított kocsiba – idézi fel Blaskó Krisztián.

A Miskolci Kulturális Központ 2018-ban vette át a szervezését a jól bejáratott rendezvénynek.

– Az eltelt években a miskolciak megszerették, megismerték, sajátjuknak érzik és látogatják a programot. A termelői nap több mint egy szimpla bevásárlás – fogalmaz Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője.

(A borítóképen: Zempléni sajtok, szószok, szörpök – évek óta töretlenül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában