műanyagmentes július

2020.07.10. 14:30

Ketyeg az óra, ideje lépni

Már sok áruházban körvonalazódik a megoldás.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock

A hazai nagy élelmiszerláncoknak, a diszkontáruházaknak és azoknak a gasztronómiával foglalkozó cégeknek, akik házhozszállítással és csomagolással is foglalkoznak, lassan meg kell találniuk azt a megoldást, amivel költséghatékonyan helyettesíthetik az egyszer használatos műanyagokat.

Az áruházak már készülnek

Az áruházláncok már sok területen régóta jó példával járnak elöl. Gondoljunk csak azokra a helyekre, ahol régóta vásárolhatunk nejlonzsákok helyett újrahasznosított papírszatyrot, lebomló, komposztálható szalagfüles táskákat, vagy kimondottan mutatós és strapabíró, újrahasznosított anyagból készült ökotáskákat, amelyek segítségével kényelmesen lebonyolíthatjuk a bevásárlást.

A 2020-ban „Az Év Zöld Kereskedője” címet elnyerő SPAR Magyarország üzleteiben friss tojást csak papírcsomagolásban árulnak, a zöldség-gyümölcs részlegen újrahasználható, mosható és szalaggal zárható poliészter tasakot is választhatunk és több üzletben is üzemelnek üveghulladék-gyűjtők is. Az egyszer használatos műanyagokból készült termékek helyett pedig cukornádból, pálmalevélből vagy papírból készült árukat kínálnak.

A Lidl műanyag helyett papírból és fából készült csomagolásokat alkalmaz, weboldalán pedig külön menüpontban szerepel a cég fenntarthatósági állásfoglalása. Ebben kifejtik hogy a különböző termékek, mint például a kakaó, a kávé és a halak beszerzésénél milyen fenntarthatósági szempontokat vesznek figyelembe. A cégcsoport évek óta elkötelezte magát amellett, hogy összegyűjtse, kiválogassa és újrahasznosítsa azokat az anyagokat, amelyek nélkülözhetetlenek az élelmiszer-kiskereskedelemben a szállításhoz és a csomagoláshoz.

A CBA és Prima áruházak eladóterében megtalálható csomagolóanyagok közül egyre több a papírból készült és 100%-ban biológiailag lebomló zacskóik is vannak. Utóbbiakkal szeretnék kiváltani a műanyagtasakokat, az Aldi pedig már a boltokba is többször használatos rekeszekben szállítja a kenyereket, a péksüteményeket, a húsokat, a gyümölcsöket és a zöldségeket.

Házhoszállítás

Megkerestünk néhány házhozszállítással foglalkozó éttermet is. Nagyrészük még most készül a váltásra, kalkulál és tanulmányozza a lehetséges opciókat, de találtunk olyan helyet is, ahol már most sem használnak műanyagot.

– Újrahasznosítható papír menütálcán szállítjuk házhoz a főételeket, a levesek speciális papírcsészékbe és az italok is papírpohárba kerülnek – tudtuk meg Bárczi Tamástól, az A Leves Gasztroműhely tulajdonosától. – Mindenképpen megéri, mert mindössze tíz-tizenöt százaléknyi többletköltséget okoz, de a vendégeink értékelik és számunkra is jó érzés, hogy tehettünk valamit a fenntartható fejlődésért.

A környező országokban

Külföldön már régóta számtalan alternatívát kínálnak a háztartásokban vagy a vendéglátóhelyeken használható, a fenntartható fejlődés szellemében készült egyszer vagy többszörhasználatos termékekre. A műanyaghoz megtévesztésig hasonlító BioCupok például növényi eredetű bioplasztikából készülnek, amelyek komposztálhatók.

A különbség a bioplasztika és a műanyag között az, hogy amíg utóbbi előállítása petrolkémiai folyamatok segítségével történik, addig a bioplasztika növényi eredetű forrásokból származik. Cukornádból, kukoricából vagy növényi melléktermékekből, például fakéregből és kukoricából készülnek. Egyes cégek már a burgonya- és narancshéjat is megpróbálták beépíteni a bioplasztika gyártásába. Ezekből az alapanyagokból természetesen nem csak poharak, hanem tányérok és evőeszközök is készülnek.

Szívószálat tartós használatra készítenek tisztítható, átátszó boroszilikát üvegből – ez a hőálló főzőedények alapanyaga is – és rozsdamentes acélból, illetve olcsóbb, eldobható verzióban bambuszból vagy nádból is. Higiénikus, újrafelhasználható, ízléses és mindenképpen jobb választás, mint a műanyag.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Van, ahol már lecserélték a nejlonzsákokat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában