egészség

2020.06.10. 14:30

Szívesen! – és az sem gond, ha vigyázunk rá

A szívritmus hetén múlt héten több szó esett a szívünkről. Cikkünkben a pitvarfibrillációt emeljük ki.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A néhány pillanatig tartó szabálytalan szívverés általában ártalmatlan, de ha ez a jelenség hosszabb ideig tart vagy gyakran visszatér, akkor az súlyosabb betegségre is utalhat. A legnagyobb rizikó a vérrög kialakulása.

A szívritmuszavarban, vagy pitvarfibrillációban szenvedők száma hazánkban meghaladja a 200 ezret, áll a statisztikákban. Szívünk két pitvarból és két kamrából áll. Ha nem a szokásos úton jut el az ingerület a jobb pitvarból a kamrák felé, akkor ritmuszavar alakulhat ki, melynek egy speciális formája a pitvarfibrilláció. A szabálytalan ritmus jelentősen csökkenti a keringés hatékonyságát: a pitvarok nem képesek hatékony összehúzódásra, a vér pedig passzívan áramlik keresztül.

A betegséggel járó legnagyobb rizikó a vérrög kialakulásának lehetősége, ami ötszörösére növelheti a stroke kialakulásának kockázatát. A stroke a vezető halálozási okok egyike hazánkban.

A pitvarfibrilláció kiváltó oka a szívelégtelenség, magas vérnyomás, cukorbetegség, elhízás, valamint a túlzott mértékű alkohol- és kávéfogyasztás. A betegség jelei pedig a szabálytalan szívdobogás, a szédülés, a mellkasi fájdalom, a légszomj vagy a fáradékonyság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában