kiskert

2020.06.28. 09:30

Millió, millió rózsaszál...

Megfelelő gondoskodással kertünk ékkövévé válhatnak a virágzó rózsabokrok.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

A rózsa az egyik legősibb és legkedveltebb növényünk, számos jelentéssel bír. Míg a görögök és rómaiak a szerelem és a szépség jelképének tulajdonították, addig a keresztény hiedelem szerint az édenkerti rózsán csak a bűnbeesést követően jelentek meg a tövisek, hogy emlékeztesse az emberiséget a sorscsapásra.

Manapság már inkább a kertek ékköveként tartják számon. Elsőre úgy gondolhatjuk, hogy rendkívül sok időt, pénzt és energiát kell invesztálnunk a gondozásába. Azonban ezt meg kell cáfolnunk, nem óhajt több törődést egy átlagosan igényes növénynél.

Előkészítés és ültetés

Többnyire gyökércsomagolt tövekkel találkozunk a boltok polcain. Elültetésük után gyakran indul száradásnak a növény, ez köszönhető a helytelen tárolásnak és a kevésbé jó minőségű szaporítóanyagnak. Ennek okán talán érdemesebb a témában jártas kertészetekhez fordulni, ha vásárlásra kerül sor. A rózsát ősszel és tavasszal ajánlatos elültetni.

Az őszi ültetés előnye a kedvező talajállapot, hőmérséklete, nedvességtartalma, elősegíti a gyökérrendszer fejlődését. A tavaszi ültetés sikeressége pedig abban rejlik, hogy a fagyokat követően hamar földbe kerül a növény, a megfelelő öntözés rendkívül fontos ezekben a hónapokban.

Az ültetés megkezdése előtt készítsük elő a töveket. Metsszük vissza a gyökerét pár centiméterrel, és távolítsuk el a sérült, törött végeket. Ássunk ki egy 60x60x60 centiméter alapterületű gödröt, helyezzünk bele szerves trágyát vagy házi készítésű komposztot. A kártevők ellen talajfertőtlenítő por kiszórásával védekezhetünk. Állítsuk a növényt a gödörbe, majd tömörítsük a földközeget, ezután alaposan öntözzük meg 10-15 centiméter mélységig. Őszi ültetés esetén készítsünk 20-30 centiméter magas földkupacot a tövére, amely megvédi a fagytól. Mivel kifejezetten fényigényes növényről van szó, így mindenképp olyan helyre tegyük kertünk ékkövét, ahol naponta legalább 5-6 órán keresztül éri a nap. Főként a reggeli órákban, felszárítva a reggeli harmatot, ami a gomba melegágya lehet. Elegendő fény hiányában csökken az ellenálló képességük a betegségekkel szemben.

Mindenképp vágjuk vissza!

– Ha sövényt képző rózsabokrot választunk, 50 centiméter távolságot ajánlott tartani két bokor között; ha egyáltalán nem akarjuk, hogy összenőjenek, akkor méterenként helyezzük el őket a földbe. A tetvek megjelenését sajnos nem nagyon lehet megelőzni, úgymond benne van a levegőben. Ha mégis elkapta a növény, megszüntetésére szolgáló vegyszeres kezeléssel orvosolható a probléma. A rózsa alapvetően jól bírja hazánk éghajlatát, nincs különösebb talajigénye sem. Rendszeres tápanyagellátás és öntözés mellett még a sívó homokon is szépen díszít. Fontos, hogy reggel és este is öntözzük, ugyanis a megfelelő nedvességtartalom számottevő a növény életében. Ha szép kerek, tömör fejeket akarunk, akkor mindenképp időt kell szentelni a visszavágásnak, különben magasba nyúló bokrokat kapunk – tanácsolta Konkoly Andrea, a Dr. Park vezetője.

(A borítóképen: A gondoskodást meghálálja a rózsa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában