Gyermeknapi kívánság 2020

2020.06.17. 16:30

Józsika a jövő légimentője

Újabb gyermeknapi kívánságot teljesítettünk, ezúttal a repülőtéren.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Nehéz leírni, milyen boldogan ültek be a nyugállományba vonult helikopterbe, és próbálták ki a benne lévő összes kormányt és műszert a Fazekas testvérek. Szombat délelőtt a miskolci repülőtéren találkoztunk velük, hiszen Józsika gyermeknapi kívánsága az volt, hogy helikoptert „vezethessen”. Az Észak-Magyarország pedig teljesítette a kívánságát, megszerveztük, hogy az Aggteleken élő kisfiú és kishúga, Laura néhány órára igazi pilótának érezhessék magukat. Igaz, egyelőre csak a földön, de tíz év múlva talán már igazi légimentőként találkozunk majd Józsikával.

Lelkesen mesélte, mi minden található a repülőtéren álló, régi helikopterben.

Botkormány és gáz

– Megtanultam, mi az a sok minden a műszerfalon, és kipróbálhattam a kéziféket, a botkormányt, a féket és a gázt. Van a helikopterben kilométeróra és magasságmérő is. Felkapcsoltam a fényszórókat, és megmozgattam a faroklapátokat. Nagyon izgalmas, szuper volt! – mondta csillogó szemekkel a kisfiú, majd hozzátette: nagyon tiszteli a légimentőket, mert erősek és bátrak. Szeretne egyszer ő is ilyen kiváló ember lenni. Azt még nem tudja, hogy milyen iskolát kell ehhez elvégeznie, de van ideje, hiszen még csak most fejezte be a negyedik osztályt.

– Ha majd felszállok a magasba, egyáltalán nem fogok félni. Nagyszerű lesz, mert felülről látom majd egész Miskolcot, vagy ha messzebb repülök, akkor Aggteleket. Különben érdekel a többi repülő is, a repülőtéren található kicsik, de a hatalmas utas­szállítók is – sorolta Józsika.

Édesanyja, Fazekasné Szűcs Tímea elárulta, kisfiát egészen kicsi kora óta érdeklik a repülők. Rengeteg játékrepülője van otthon. De nemcsak a légi járműveket kedveli, hanem a traktorokat is. Mindene a vezetés.

– Régóta jár nekünk az Észak-Magyarország, és amikor megjelent a felhívás a gyermeknapi kívánságokról, elolvastam a gyerekeknek. Rögtön fellelkesültek, és kérték, írjak a lapnak. Laura lovagolni szeretne, az ő kívánsága is teljesült. Reggel pedig nagy izgalommal készülődtek, örültek, hogy jó idő van, és semmi akadálya nem lesz a nem mindennapi programoknak – fogalmazott az édesanya.

Mutatós műszerek

– Bizony, valamikor ez is mentőhelikopter volt, a típusa MI–2-es – magyarázta a gyerekeknek Garan István a repülőtéren, aki egyébként kisgépes pilóta. – Körülbelül 15 éve parkolták ki, azóta nem teljesít szolgálatot. Ezt persze nem úgy kell vezetni, mint a személyautót, mert a helikopterben három kormányra is oda kell figyelni. Műszerekből is sokkal több van benne, mint az autókban, és ezek mind analóg, mutatós műszerek, melyek összehangolt tevékenység eredményeképpen jelzik a pilóta számára, hogy merre halad, és hogy milyen repülési viszonyok között van – sorolta István.

De a gyerekek megtudhatták azt is, hogy hogyan történt annak idején ezzel a géppel a mentés, hogyan vitték a betegeket kórházba, de azt is, hogy akár egy köbméter üzemanyagot is tankolhatott. Hajtóművét az elmúlt években néha beindították, úgynevezett konzervációs jelleggel, de ma már egyre ritkábban történik ilyesmi. A kék-fehér helikopter tehát végleg nyugdíjba vonult, de nem tölti napjait haszontalanul. Hiszen a gyerekek nagy kedvence.

(A borítóképen: Józsika a helikopterben)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában