Ízvilág

2020.05.03. 14:30

Pitypangból koszorút és mézet is készíthetünk

Gyermekláncfűből nemcsak hajba való díszt, de mézet és szörpöt is készíthetünk.

Apagyi Beáta

Forrás: ÉM

Manapság divatos a különféle virágokat felhasználni ételekhez, kozmetikumokhoz, így hallhatunk rózsából készült vízről, ibolya hozzáadásával ízesített fagyiról. Miért ne lehetne a sárga kis fejecskékből mézet készíteni?

Egyszerű elkészítés

Az intenzív sárga szín könnyen megtapadhat a bőrünkön, így a szedésnél mindenképp húzzunk kesztyűt. A fejeket távolítsuk el a szárról, egyrészt arra nincs szükség, másrészt ehetetlenül keserű az íze.

Közvetlenül főzés előtt szedjük le őket, így nem fognak becsukódni a szirmok. Helyezzük egy lábasba a virágfejeket, engedjünk rájuk vizet, dobjuk hozzá egy egész citrom húsát, majd egy órán keresztül forraljuk. Ezek után szűrjük le, a kapott léhez tegyünk egy kilogramm cukrot, és mehet is vissza a tűzhelyre rotyogni egy újabb órán át.

Néhány keverés mellett lassan elkezdődik a sűrűsödés, ekkor tölthetjük üvegekbe. Elsőre egy mézhez képest hígnak tűnő anyagot kapunk, de ne ijedjünk meg, inkább helyezzük száraz dunsztba, és a kihűlésig ne is leskelődjünk. A tapasztalatok alapján a végeredmény mesés, ám inkább hasonlít az állaga egy sziruphoz, mintsem mézhez. Ez nem tarthat minket vissza a felhasználásától, ugyanúgy csurgathatjuk teába, süteménybe.

Csak óvatosan!

Érdemes a kerti virágok egyéb jótékony hatásait elemezni, de vigyázzunk, nehogy valamelyik fogyasztása az egészségünk rovására menjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában