Segítik a gyógyulást

2020.05.09. 16:00

Most sem hagyják cserben a gyerekeket a bohócdokik

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány a járvány idején is folytatja munkáját, online vizitelnek.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: Osváth Tibor fotója

A beteg gyerekek számára ez az időszak talán még nehezebb, mint eddig. Betegséggel küzdve, bezárva a kórházba vagy az otthonukba, nem könnyű. 34 bohócdoktor immár 23 éve 16 helyszínen igyekszik vidámságot, humort csempészni a küzdelmes mindennapokba.

Nem hagyják őket cserben

Ebben a pandémiás helyzetben azonban a bohócdoktorok sem mehetnek be az egészségügyi intézményekbe. Vannak olyan kis betegek, akik hosszú hónapokig, akár évekig is kezelésre szorulnak, s mivel most sokan otthonukban gyógyulhatnak, egyébként is kevesen maradtak a kórházakban. Az alapítványnál ennek ellenére sem szerették volna őket cserben hagyni, hiszen nekik az a heti 1-2 alkalom volt a hét fénypontja, mikor a bohócdoktorokkal találkozhattak, ezért úgy gondolták, hogy online térbe terelik a viziteket.

Fotó: Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány küldetése, hogy bohócdoktoraival humort és nevetést vigyen az arra rászorulók életébe. Erre most nagyobb szükségünk van, mint valaha. A félelem és a szorongás leküzdésében a humor varázslatos ereje nagy segítség. A jelenlegi helyzetben nem csak a kórházakban fekvő gyermekeknek, de minden otthonában, társaitól és a közösségtől elzárt gyermeknek szüksége van a nevetés gyógyító erejére.

Technikailag ez úgy működik, hogy online lehet időpontot foglalni a vizitre a www.pirosorr.hu/bohocdoktori-bejelentkezes/ oldalon. Ehhez csupán egy Facebook Messenger fiók, valamint egy internetkapcsolattal ellátott telefon, tablet vagy laptop szükséges. A 20 perces interaktív bejelentkezés során játékkal, zenével, trükkökkel nyújtanak élményt a bohócok. Mindig egy páros jelentkezik be és együtt találják ki az élő, improvizatív és interaktív játékot, amibe be tudják vonni a gyereket, a lényege pedig hasonló, mint ahogyan a kórházban is működik, személyesen. Fontos, hogy bárkinek elérhető legyen, függetlenül attól, hogy hol élnek a gyerekek.

Megyénk bohócdoktora, Osi

Az Észak-keleti régió egyik bohóca Osváth Tibor, vagy ahogy a legtöbben ismerik Osi (dr. Tik Tak), a Miskolci Nemzeti Színház művésze, aki már 16 éve igyekszik szebbé tenni a gyerekek kórházban töltött napjait. Jelenleg két társával közösen vizitelnek: dr. Galóca Galagonya, alias Prohászka Fanni az egyik társa, akivel még nem dolgozott együtt, és szintén a teátrum művésze, illetve dr. Cukor, alias Ramocsa Emese. A régióban egyébként már majdnem mindegyik doktor (dr. Pupilla, dr. Madzag, dr. Paprika és dr. Mimóza is) bekapcsolódott az online foglalkozásokba, amihez azonban kellett egy kis felkészülés.

Dr. Tik Tak

– Az első és az egyik legfontosabb tapasztalat, hogy annak ellenére, hogy interaktív és élő, teljesen más, mint amikor a kórteremben vizitelünk. Ott elég közel vagyunk a gyerekekhez, most viszont csak monitoron keresztül láthatjuk egymást. Ez mindenkire más hatást gyakorol. Azért is nehéz, mert jobban kell figyelni egymásra, hogy ne egyszerre beszéljünk, ha néha késik a hang az internetes kapcsolat miatt. Ehhez kell egy bizonyos készség, nem véletlen, hogy a bohócdoktorok túlnyomó többsége a művészvilágból érkezett: van bábos, táncos, énekes, színész közöttünk. A toborzás is erről a területről történik, hiszen gyors reakcióra, jó improvizáló képességre van szükség – számol be tapasztalatairól Osi.

Fotó: Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

– Minden párosnak van egy előre megbeszélt története, de ezt nem mindig sikerül végigvinni, mert a gyerekek beleszólnak a történet alakulásába. Hiába tervezzük el előre a történet fonalát, ha a gyerek váratlan dologgal áll elő, ad egy új impulzust, akkor arra azonnal reagálni kell, hogy ne pukkadjon ki a lufi, és élvezetesen gördüljön tovább a játék. Egyébként a bohócdoktor mindig abból táplálkozik, ha valami nincs, vagy nem úgy van, vagy nem stimmelnek a dolgok. Az a legjobb, nagyon izgalmas dolgok születnek ezekből a szituációkból – mondja.

dr. Galóca Galagonya

Pozitív visszajelzések

Eddig két alkalom volt, amiben dr. Tik Tak részt vett, és nagyon izgalmasra sikerültek. Mindenki próbált létrehozni a lakásban egy bohócsarkot, ő például a konyhában rendezte be a kis birodalmát, mint a világ legjobb szakácsa. Az egyik legemlékezetesebb szituáció az volt, mikor főzőcskéztek a gyerkőccel, de a konyhában nem találta a sót. Erre a résztvevő gyerek azonnal felajánlotta, hogy nekik van otthon, mindjárt hoz, és azon nyomban elszaladt érte. A doki a kamera alá tette a kezét, hogy oda szórja, de közben ő is megtalálta, és ő pedig a kamera felett kezdte szórni a sót. Így olyan volt, mintha tényleg a gyerkőc sózna az éterben, ezen pedig nagyon meglepődött, hogy lehet ez, de tetszett neki és végül hatalmasat kacagtak. Mindenki nagyon jól szórakozott, és a visszajelzések alapján nagyon élvezik a gyerekek, még azok is, akik először megszeppentek az új szituációtól.

Fotó: Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

Mit hoz a jövő?

A másik érdekesség, amiről a bohócdoki beszámolt, hogy a kicsik sokkal jobban otthon vannak ebben a digitális világban, mint gondolták, és nagyon szeretik, ezen még a bohócdoktorok is meglepődtek. Felmerült hát a kérdés, hogy van-e jövője a későbbiekben is az online látogatásoknak.

– Mivel nemzetközi szervezet vagyunk, más országokban vannak olyanok, akik otthonukban gyógyuló gyerekeket látogatnak meg, de nálunk ez még nem lett szokás. A járványhelyzet miatt azonban új módszerek alakultak ki, mint az online vizitelés, így nem elképzelhetetlen, hogy lesz ilyen később is. Sok mindentől függ, mit tartogat a jövő, mikor és milyen formában mehetnek a bohócaink újra a kórházakba, így az is kérdés, hogy mi lesz a sorsa az online látogatásnak. Akár kiegészülhet ezzel az eredeti foglalkozásunk, de a fókusz továbbra is a személyes kapcsolaton van – tette hozzá Horváth-Sarródi Laura, az alapítvány PR-osa.

(A borítóképen: Dr. Tik Takék akcióban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában