Anyák napja

2020.05.03. 09:00

Anya a család motorja, hajtóerő

Egy édesanya életének szakaszai vannak, és anyaként sem mindig egyformán funkcionál.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

Sokkal többféle szerepet integrálhatunk az életünkbe, ebben más most anyának lenni, mint régen. Másfajta készségeket igényel, melyek sokfélék lehetnek. A hivatásában, a háztartásban helytálló nő, édesanya és társ, a mostani helyzetben még gyermekét oktató tanár is. Mindenki a saját mixét rakja össze, és abban vezeti a családot – mondta Kis­honthy-Kardos Rita testorientált ­coach, a Női Erőforrás Család és KarrierPONT szakértője. Az egyensúly megtartása nem egyszerű, főleg, ha bármelyik szerepet kényszernek éljük meg.

 

„Míg édesanyánk vagy nagymamánk idejében az anya feladata legfőképpen gyermeke igényeinek kielégítése volt, addig én inkább az összhangot, a kölcsönösséget próbálom megteremteni a lányom és magam között, a jó kapcsolatra helyezem a hangsúlyt” – emelte ki. Ez mindenki részéről lemondásokkal jár, de az elégedettségre törekszünk. A 12 éves lány édesanyjaként úgy érzi, nem nehezebb a nevelése, mint mondjuk az ő édesanyjának volt. A normák megváltoztak, minden korszaknak megvannak a saját nehézségei. Most talán nem annyira egyértelműek, leosztottak a szerepek, sokkal komplexebbek. Az édesapák is jobban bevonódnak a szülői teendőkbe, ha több figyelmet adnak a gyermeknek, akkor a kapcsolatuk sokkal közvetlenebb lesz. Ők is ugyanolyan gondoskodóan funkcionálhatnak a családban, mint az anya. A funkciók egyre inkább rugalmasan cserélődnek, csak a személyiségjegyek teszik eltérővé a két szülőt abban, hogy kitől mit várhat el a gyerek – tette hozzá a szakértő.

Együtt töltött szabad­idő

Az életkori sajátosságok miatt is változik az anya együtt a gyerekével, és a modern világ, az online tér, a digi­talizáció az, ami miatt teljesen más az életünk anyaként, mint a mi édesanyánk vagy nagymamánk idejében – hangsúlyozta Bajcsev-Dancsó Dóra. Az édesanya egy 18 és egy 14 éves fiút nevel. Addig, amíg a gyerekek kicsik, többnyire azt csinálják, amit a szülők mondanak nekik vagy kérnek tőlük. Amikor már nagyobbak, és saját programjuk is van, akkor jobbára a szülők alkalmazkodnak hozzájuk, ha egy családi együttlét megszervezéséről, egy közös kirándulásról van szó. Dóra véleménye szerint akkor volt könnyebb anyának lenni, amikor kicsik voltak a fiúk, sokkal több idejük volt egymásra, mint manapság. Nem a kamaszság az oka, inkább a megnövekedett iskolai és munkahelyi kötelezettségek miatt. Az együtt töltött szabadidő most is fontos számukra, szívesen mennek el horgászni, biciklizni, túrázni. Korábban besegítettek a nagyszülők a teendőkbe, most inkább őket segítik Dóráék. Régen, amikor több generáció élt együtt, nem volt gond a gyerekfelügyelet vagy a háztartási munka, a család női tagjai megosztották a feladatokat. Most azonban sok minden hárul az édesanyákra annak ellenére is, hogy gépesített a háztartás. A munkahelyükön is szeretnének ugyanúgy helytállni, mint otthon, és az egyensúlyt tartani. Időnként pedig minimális időt szakítani kell magunkra, az egészségünkre, ahogyan Dóra is teszi.

Kölcsönös megbecsülés

Édesanyaként próbál felzárkózni, a felgyorsult világhoz alkalmazkodni, hogy a gyermekei számára mindenben partner lehessen. A kapcsolata a 14 és a 20 éves gyermekével is nagyon jó – fogalmazott Edit. A nagylánya egyetemre készül egy másik városba, az elválás gondolata mindkettőjüket érzékenyen érinti. Szeret otthon lenni, nem menekül a szüleitől, hiszen édesapjával is kiegyensúlyozott a kapcsolata. Ők négyen igazi családi egységet alkotnak, amelyre Edit büszke is. A 14 éves kamaszodik, vele most kicsit nehezebb, tudni kell kezelni, ami persze nem mindig könnyű. De egyebek mellett ez is egy anya feladata. „Amikor kicsik voltak, apró problémák voltak, amik akkor nagynak tűntek, így utólag már így látom” – fogalmazott. A gyerekei teljesen rendben vannak, és jó az édesanyjuknak lenni, kölcsönös a tisztelet, ami abból is látszik, hogy megbecsülik a szüleiket, és ezt szóvá is teszik, ami nagyon jó érzés – tette hozzá Edit.

Az anyaságról emlékezünk

Magyarországon 1925-ben tartották az első ünnepet.

Az anyák napját világszerte ünneplik, az országokban más és más időpontban, Magyarországon május első vasárnapján. (Hazánkon kívül Litvániában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Szerbiában ünnepelnek ugyanekkor.)

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját. Az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából, és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV-gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot ezután karolta fel a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt. Ezen az ünnepen az anyaságról emlékezünk meg.

(Borítóképünkön: Kaponyás-Czecze Orsolya és kislánya, Kaponyás Polli)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában